În cursul zilei de marți, comisiile din Senat au votat ordonanța pe energie, iar după dezbatere, președintele comisiei economice, industrii și servicii a precizat că a fost scoasă o lege care se potrivește mult mai bine pieței energetice.

”Am ţinut foarte mult ca aceste amendamente să fie să fie adoptate, mai ales că, după cum aţi văzut, astăzi am adoptat, dacă nu mă înşel, vreo 38 – 40 de amendamente. Ordonanţa a fost foarte superficial făcută, din păcate. Regret şi faptul că ministrul Energiei nu a venit să susţină aceste lucruri, dar, în fine, ceea ce cred că este cel mai important e că am făcut, am scos o lege care aşază mult mai bine piaţa energetică şi aceste amendamente pe care noi le-am susţinut”, spune preşedintele comisiei.

De asemenea, senatorul Daniel Zamfir a mai declarat că a fost introdusă și subvenționarea prețului la energie pentru lăcașele de cult, producătorii de medicamente și serviciile publice.

„(…) erau situaţii în care transportul în comun, tramvaiele, metroul, troleibuzele, trebuie categoric să intre cu acest mecanism de plafonare”, mai spune acesta.

Scopul principal al acestei legi

Senatorul a mai spus că scopul principal al acestei legi este, de fapt, calmarea pieței de energie.

”Scopul principal al legii este să calmăm piaţa de energie. Dacă rămânem exact în acelaşi mecanism de până acum, şi anume să fie încurajaţi producătorii şi traderii să meargă pe piaţa PZU nu e în regulă. Piaţa PZU a fost făcută tocmai ca să ai posibilitatea să-ţi achiziţionezi o energie suplimentară.

Majoritatea energiei pe care tu o livrezi consumatorilor trebuie să fie achiziţionată prin contracte bilaterale, contracte la termen. Asta vrem să facem în această lege, să încurajăm ca şi aceste entităţi care au rămas, pe dinafară, gen aeroporturi şi aşa mai departe, să fie determinaţi să negocieze contracte bilaterale, pentru că până la urmă, şi mecanismul ăsta care se crease ca aceste instituţii  cum e aeroportul, cum era metroul acum, CFR-ul şi alte instituţii publice să ajungă în zona furnizori de ultimă instanţă este de neacceptat”, a mai explicat Daniel Zamfir.

Pe de altă parte, el a spus că statul român nu este sac fără fund și că nu poate acoperi toate nevoile care apar acum în piață, însă acest mecanism „de sprijinire, de impulsionarea contractelor bilaterale cred că piaţa energetică se va stabiliza, iar preţurile vor fi undeva acceptabile”.

PSD vine cu critici la adresa coaliției

Într-o altă ordine de idei, senatorul Ștefan Radu Oprea a precizat, după ședința din comisie, că „o coaliţie absurdă, constituită adhoc din senatori ai PNL, USR şi AUR, subminează posibilitatea ca România să aibă energie proprie, la capacitate maximă, cât mai mult timp”.

”Din cauza lor, pentru că s-au abţinut la vot, n-a trecut în comisia de specialitate a Senatului amendamentul PSD şi UDMR la Legea Decarbonării, care scoatea de pe lista închiderilor Complexul Energetic Paroşeni şi prelungea activitatea minelor Lonea şi Lupeni care-i asigură cărbunele necesar”, mai spune acesta.

În plus, senatorul a mai spus că „România are nevoie de energie! Orice resursă trebuie menţinută în funcţiune şi exploatată la capacitate maximă, dat fiind situaţia critică actuală dar şi de perspectivă. Nu se poate închide nimic fără să înlocuit cu ceva măcar echivalent! Acesta este principiul esenţial pe care baza căruia PSD acţionează pentru a face posibilă furnizarea de energie electrică populaţiei şi economiei, la un preţ cât mai suportabil”.

Nu în ultimul rând, senatorul Ștefan Radu Oprea a mai spus: „PSD critică şi condamnă atitudinea de neînţeles senatorilor PNL-USR-AUR, contrară profund interesului general şi îşi asumă responsabilitatea de a acţiona astfel încât forma finală a legii decarbonării să nu impună închideri absurde de capacităţi de producţie a energiei electrice, mai ales că în câţiva ani unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă se opreşte pentru retehnologizare”.