Premierul Nikolai Denkov a demisionat. Acesta a deschis astfel calea pentru ca partenerul său de coaliţie, partidul de centru-dreapta GERB, să conducă guvernul din Bulgaria.

Nikolai Denkov a demisionat

Schimbarea a fost convenită în urma alegerilor de anul trecut. Totuși, există o dispută cu privire la ceea ce se va întâmpla în continuare, conform Reuters.

Amintim că GERB şi un bloc pro-occidental condus de „Continuăm schimbarea”, din care face parte Denkov, au semnat anul trecut un acord prin care ministrul de Externe şi fostul comisar european Maria Gabriel ar urma să preia funcţia de prim-ministru după ce Denkov îşi va finaliza mandatul de nouă luni.

Agenția bulgară BTA a transmis mai multe informații. Potrivit publicației, demisia premierul Denkov de marți, 5 martie, va fi transmisă Parlamentului.

La rândul său, site-ul Sofia Globe a avertizat că există o dispută cu privire la ceea ce se va întâmpla în continuare. Potrivit publicației, coaliţia s-ar putea destrăma, în ciuda acordului.

Acest lucru s-ar putea întâmpla din cauza disputelor dintre parteneri cu privire la modul de a proceda după demisia lui Denkov.

GERB insistă ca Maria Gabriel să îşi păstreze funcţia de ministru de Externe cât timp va fi premier. Totodată, sugerează o rotaţie la fiecare 15 luni în loc de nouă luni.

Ambele probleme sunt încă în curs de negociere cu blocul „Continuăm schimbarea”, conform sursei menționate.

Site-ul Sofia Globe a scris că cele două părţi urmează să anunţe dacă au ajuns la un acord până vineri.

bulgaria
SURSA FOTO: Dreamstime

Premierul bulgar spune că nu este vorba despre un joc politic

Premierul bulgar a susținut că nu este vorba despre „un joc politic”, ci respectarea cuvântului dat. El spune că onorează angajamentul pe care l-a asumat prin declaraţia comună din 6 iunie 2023.

„Acesta nu este un joc politic, ci respectarea cuvântului dat, o expresie a continuităţii, a fair-play-ului politic şi a respectului pentru cetăţeni. Acum onorez angajamentul pe care ni l-am asumat prin declaraţia comună din 6 iunie 2023”, a spus Denkov într-un comunicat.

Amintim că Parlamentul de la Sofia a votat în ziua respectivă guvernul care urma să pună în aplicare reforme ce vor duce, în cele din urmă, Bulgaria în zona euro şi spaţiul Schengen.

GERB a ieşit pe primul loc la alegerile din aprilie 2023. Formațiunea a câștigat 69 de mandate parlamentare din totalul de 240.

Totodată, blocul condus de „Continuăm schimbarea” a obţinut 64 de mandate.