Actorul Costel Constantin a fost condus pe ultimul drum

Zeci de persoane s-au adunat sâmbătă pentru a-i aduce un ultim omagiu marelui actor Costel Constantin, care a fost înmormântat cu onoruri militare la Cimitirul Sfânta Vineri din București. Actorul, care s-a stins din viață miercuri, a lăsat în urmă o moștenire artistică remarcabilă și o mulțime de admiratori.

Constantin a decedat în urma unui infarct, chiar în spitalul unde lucra fiul său vitreg, Vlad, ca medic. Actorul avea 81 de ani și se confrunta de ceva timp cu diabet. Viața sa a fost marcată de pasiunea pentru teatru și de generozitatea sa față de colegii săi mai tineri.

Gavril Pătru, actor la Teatrul Național din București, l-a descris pe Costel Constantin ca fiind „penultimul mohican” al generației de aur a teatrului românesc. Pătru a subliniat generozitatea și discreția lui Constantin, evidențiind bucuria extraordinară de a trăi a maestrului.

„Este penultimul mohican din tot ce a fost generația de aur, generația de dinainte și, din păcate – și o spun cu regret – s-a dus cel mai generos actor pe care eu îl știu. A fost printre foarte puținii oameni extrem de generoși, și ca artist, și ca om. S-a dus discret, așa cum i-a plăcut să trăiască. Avea o bucurie de a trăi extraordinară. Dumnezeu să-l ierte!” a declarat Gavril Pătru, potrivit Gândul.

Costel Constantin
SURSA FOTO: Facebook, Actorii romani -Valorile Romaniei nu mor

A fost un om extrem de generos și unul dintre cei mai eleganți actori

Lari Giorgescu a avut ocazia să joace alături de Costel Constantin în spectacolul „Omul care a văzut moartea” timp de 11 ani. El își amintește cu drag de maestru, descriindu-l drept unul dintre cei mai generoși și eleganți actori, preocupat să ofere sfaturi cu delicatețe și să aducă zâmbete pe fețele colegilor săi.

„Am dat de unul dintre cei mai generoși, cei mai eleganți, cei mai rafinați actori, cu o grijă foarte mare pentru tot ce înseamnă actori tineri care vin pe scenă și cu o foarte mare delicatețe în a da sfaturi, un umor minunat, un umor fantastic,” a povestit Lari Giorgescu.

Costel Constantin a urcat pentru ultima dată pe scena Teatrului Național în vara lui 2023, în spectacolul „Omul care a văzut moartea”, regizat de Dan Tudor. Acest spectacol de adio a fost o ocazie de a-și lua rămas bun de la scenă și de la publicul care l-a iubit.

În 2021, Costel Constantin a primit Premiul Gopo pentru Întreaga Carieră, o recunoaștere a contribuțiilor sale deosebite la arta teatrului și cinematografiei românești. Pe 20 octombrie, ar fi împlinit 82 de ani.