Acord deosebit de important în domeniul medical, încheiat cu Italia şi anunţat, marţi, de către ministrul Vlad Voiculescu.

România nu mai poate efectua transplant pulmonar; a fost încheiat un acord cu Italia

Ministrul Sănătăţii a precizat România şi Italia au încheiat un acord, prin intermediul căruia 5 pacienţi români vor putea să beneficieze de transplant pulmonar în fiecare an în Peninsulă.

Unicul centru în care se făcea transplant pulmonar în România, Spitalul “Sfânta Maria” din Capitală, nu mai este acreditat. Acreditarea a expirat pe 9 martie, iar unitatea medicală nu a mai cerut alta, a adăugat Vlad Voiculescu.

“Pacienţii români care au nevoie de transplant pulmonar nu mai pot fi transplantaţi în România. În România, centrul de transplant al Spitalului clinic Sfânta Maria din Bucureşti era singura unitate din ţară acreditată pentru a efectua transplanturi pulmonare, unitate care a efectuat 8 transplanturi pulmonare în ultimii ani, dintre şase pacienţi încă trăiesc. A pierdut acreditarea, i-a expirat acreditarea la data de 9 martie şi spitalul nu a mai cerut prelungirea acesteia.

Am încheiat deja un acord între România şi Italia privind transplantul pulmonar. În acest moment există o şansă la viaţă pentru pacienţii români aflaţi pe lista de transplant pulmonar de la ANT (Agenţia Naţională de Transplant – n.red.) şi prin acest acord le oferim posibilitatea de a face acest transplant în clinici de specialitate din Italia”, a spus ministrul Sănătăţii, în cadrul conferinţei de presă susţinute marţi.

“Asta este ceea ce s-a putut obţine în acest moment. Nu se pot efectua mai mult de cinci transplanturi pe an”

Vlad Voiculescu a declarat că 5 pacienţi români vor putea fi transplantaţi pulmonar în unul dintre cele 10 centre de transplant din Italia incluse în acest acord: “Asta este ceea ce s-a putut obţine în acest moment.”

“Acordul presupune colaborarea dintre ANT şi Institutul Naţional de Sănătate – Centrul Naţional de Transplant din Italia în domeniul transplantului pulmonar, iar acordul reglementează colaborarea dintre cele două instituţii. Vorbim despre zece centre de transplant, zece centre din Italia.

Există o limitare la un număr 5 transplanturi pulmonare pe an. Asta este ceea ce s-a putut obţine în acest moment. Nu se pot efectua mai mult de cinci transplanturi pulmonare în Italia pe an”, a declarat ministrul Sănătăţii, potrivit Agerpres.

Au loc şi negocieri similare cu Franţa

Din fericire, România are discuţii şi cu alte ţări pe acest subiect. Spre exemplu, sunt discuţii avansate şi cu un centru de transplant pulmonar din Franţa. În plus, echipe de medici specialişti ar putea veni în România pentru pregătirea unor centre de transplant pulmonar în ţara noastră.

“Avem discuţii avansate cu un centru de transplant din Franţa pentru a primi pacienţi români cu recomandare de transplant pulmonar. De asemenea, pentru a trimite şi pentru a primi echipe de medici specialişti pentru pregătirea centrului de transplant sau pentru pregătirea unor centre de transplant pulmonar aici în România.

Este clar, aşa cum era şi în 2016, că trebuie să dezvoltăm aici capacitatea de a avea transplant pulmonar, capacitatea de a efectuat transplant pulmonar. Ne-am dori să avem medici în ţară care să poată să efectueze în mod autonom această procedură chirurgicală. Mai ales ne-am dori să avem pneumologi talentaţi şi antrenaţi în a diagnostica pacienţii şi a-i îngriji înainte şi mai ales după transplantul pulmonar”, a mai declarat ministrul Sănătăţii.

Sursă foto: Dreamstime