Victorie pentru Ucraina! Rușii și-au anunțat retragerea. Se întâmplă chiar acum

Șeful administrației de ocupație din oraşul Nova Kahovka, Pavel Filipciuk, a anunțat, prin intermediul unui discurs, că oamenii săi și locuitorii orașului se vor retrage într-un loc sigur. Drept urmare, oamenii dintr-un perimetru de 15 kilometri ar trebuie să se pregătească pentru părăsirea orașului.

În acest oraș se află un baraj important pe fluviul Nipru, iar Pavel Filipciuk a precizat că există riscul apariției inundațiilor dacă barajul este avariat de rachete.

Este de menționat că Federația Rusă și Ucraina se acuză una pe cealaltă de un astfel de scenariu.

Ucrainenii care pleacă din zonă ar urma să primească 100.000 de ruble

Șeful administrației de ocupație din acest oraș mai spune că țara condusă de către Volodimir Zelenski a făcut din administraţia oraşului „ţinta numărul unu pentru un atac terorist”.

El nu s-a oprit aici și a mai spus că oamenii trebuie să fie pregătiți pentru plecarea către regiunea rusească numită Krasnodar, acolo unde vor fi adăpostiți în imobile încălzite, vor primi mâncare și ajutor financiar în valoare de 100.000 de ruble, echivalentul a 1.650 de dolari.

De partea cealaltă, Ucraina spune că aceasta este, de fapt, o strategie a Federației Ruse pentru a-i convinge pe oameni să iasă din țară.

Potrivit anumitor informații citate de presa internațională, trupele ucrainene au avansat până la comunităţi apropiate de barajul de Nova Kahovka.

Pagube noi la barajul de lângă Herson

Noi daune semnificative la marele baraj Nova Kakhovka din sudul Ucrainei pot fi observate în urma retragerii Rusiei din orașul Kherson din apropiere, a declarat vineri compania americană de imagini prin satelit Maxar.


„Imaginile din satelit din această dimineață (…) dezvăluie noi daune semnificative la mai multe poduri și la barajul Nova Kakhovka în urma retragerii rusești din Kherson peste râul Dnipro”, a declarat Maxar într-un comunicat.

Maxar a declarat că secțiuni din partea de nord a barajului și porțile de ecluză au fost „distruse în mod deliberat”. La începutul acestei săptămâni, Rusia a acuzat Ucraina că a bombardat barajul.

Ambele părți s-au acuzat reciproc în mod repetat că plănuiesc să spargă barajul cu ajutorul explozibililor, ceea ce ar inunda o mare parte din zona din aval și ar provoca probabil distrugeri majore în jurul orașului Herson, scrie The Jerusalem Post.