Este vorba despre Florin Iordache, care, potrivit ultimelor informații, a obținut majoritatea voturilor din Parlament pentru conducerea Consiliului Legislativ.

De asemenea, în funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare din cadrul Consiliului Legislativ a fost numit senatorul USR George Edward Dircă. Dircă a obţinut 174 voturi pentru şi 17 contra.

Ceilalţi candidaţi pentru cele două funcţii au fost respinşi, prin vot.

Mai exact, deputatul PSD Florin Iordache a obținut 185 de voturi pentru funcția de conducere. De cealaltă parte, fostul președinte al CCR Augustin Zegrean ar fi obținut doar 41 de voturi, iar Ionuț Duli Mazâlu, secretul general al Consiliului Legislativ, a obținut doar 2 voturi.

Rezultatul șochează întreaga scenă politică ținând faptul că Augustin Zegrean se aștepta să se bucure de voturile parlamentarilor PNL, PMP, UDMR și USR.

Funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ a rămas vacantă după demisia lui Şerban Iliescu, iar de la conducerea Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare a demisionat Gheorghe Popescu.

O luptă strânsă

Marți dimineața, deputații și senatorii au votat numirea președintelui Consiliului Legislativ. Pentru funcție s-au luptat deputatul PSD, Florin Iordache și fostul judecător al CCR, Augustin Zegrean.

De asemenea, tot marți au fost depuse 3 candidaturi pentru șefia Consiliului Legislativ. Cei trei candidați care încearcă să obțină funcția sunt deputatul PSD, Florin Iordache, fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean și Ionuț Duli Mazâlu, actualul secretar al Consiliului Legislativ.

Liderul deputaților liberali, Florin Roman, a anunțat în plenul Parlamentului că PNL îl sprijină pe Augustin Zegrean.

„Grupul PNL îl susține pentru șefia Consiliului Legislativ pe fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, o persoană integră, competentă, care a ținut o line de echilibru pentru CCR. Cred că asupra domnului judecător nu poate să cadă niciun fel de umbră”, a declarat Roman.

În cazul fostului ministru al Justiției, Florin Iordache, PSD încearcă să îl impună la șefia Consiliului Legislativ ca recompensă a partidului pentru retragerea sa de pe listele pentru parlamentare.

Potrivit legii de funcționare a Consiliului Legislativ, mandatul președintelui este pe viață. Acesta nu poate fi înlocuit sau demis din funcție.