Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Şcoala de Medicină a Universităţii Boston, Statele Unite, cel mai bun “medicament” pentru longevitate ar fi optimismul. Astfel, persoanele care beneficiază de un optimism puternic pot ajunge mult mai uşor să trăiască până la 85 de ani sau chiar şi mai mult, potrivit The Independent.

Studiul a fost realizat pe 69.744 de femei şi 1.429 de bărbaţi. Femeile au completat un chestionar privind starea de optimism în 2004 şi au fost urmărite în cadrul studiului până în 2014, în timp ce bărbaţii au fost chestionaţi în 1986 şi urmăriţi până în 2016.

Când cercetătorii au comparat nivelurile iniţiale de optimism ale participanţilor, au descoperit că bărbaţii şi femeile care vedeau întotdeauna partea plină a paharului au avut o durată de viaţă mai mare cu 11-15%. În plus, au avut şi o şansă cu 50 până la 70% mai mare să atingă vârsta de 85 de ani, comparativ cu grupurile mai puţin optimiste.

Cercetătorii recunosc că nu este clar cum ajută optimismul ca oamenii să atingă vârste mai înaintate, însă au subliniat că astfel de persoane îşi pot regla mai bine sentimentele şi comportamentul şi-şi pot reveni la normal mai repede după o situaţie dificilă sau stresantă.

Cu toate că optimiştii ar putea trăi mai mult, un alt studiu recent sugerează că pesimiştii au, de obicei, cel mai mult succes. Studiul, publicat în European Economic Review, a arătat ca persoanele care gândesc optimist şi pornesc afaceri pe cont propriu sunt mai predispuse la eşecuri financiare, pentru că-şi fixează ţinte nerealiste. În acest timp, pesimiştii câştigă cu circa 30% mai mult decât optimiştii, potrivit studiului.