În topul celor mai bogați 25 de oameni ai tuturor timpurilor, realizat de celebritynetworth.com, se află nume care au sonoritate și în ziua de astăzi, ca familiile Rockeffeler(afaceri cu petrol, foști prorietari ai Standard Oil, poate cel mai mare monopol al tuturor timpurilor) sau Rotschild (cei care au inventat, practic, bankingul modern), ambele figuri centrale ale tuturor teoriilor conspirației privind conducerea din umbră a lumii.

Mai sunt chiar și contemporani de-ai noștri, cum ar fi Bill Gates. Însă preența care umiește cel mai mult este chiar figura de pe primul loc. Este vorba despre un obscur rege African care a domnit peste ceea ce astăzi sunt țările Mali și Ghana plus fosta Timbuktu. Mansa Musa I este numele acestui rege care a condus, secolul XIV, regatul Mali.

Pentru că țara sa producea atunci circa jumătate din sarea și aurul din lume, Mansa Musa I a acumulat o avere care astăzi ar echivala cu peste 400 de miliarde de dolari, de circa 10 ori mai mult decât are azi cel mai bogat om.  Despre el nu se știu prea multe, dar se știe că nu era de viță nobilă și și-a croit drumul spre tron din poziția e mână dreaptă a regelui care l-a precedat.