Femeia care a murit după ce s-a imunizat împotriva noului coronavirus nu decedat din cauza vaccinului, au transmis autoritățile.

Astfel, DSP Bacău a transmis, sâmbătă seară, că femeia de 73 de ani care s-a vaccinat la Centrul de vaccinare împotriva COVID-19 din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău și a decedat ulterior nu a murit ca urmare a imunizării.

Femeia care a murit avea multiple comorbidități

Având în vedere toate datele cazului, DSP Bacău precizează că nu se susţine decesul ca fiind o reacţie adversă postvaccinală.

Femeia s-a prezentat la UPU cu tulburare majoră de ritm cardiac, în contextul multiplelor comorbidităţi, şi nu a reacţionat manevrelor de resuscitare, precizează instituția.

”La nivelul centrului de vaccinare au fost respectate procedurile de lucru şi protocoalele specifice. În cadrul procedurii de triaj au fost măsurate constantele (tensiunea arterială, frecventa cardiacă, SpO2), care se încadrau în limite normale.

După vaccinarea împotriva COVID-19, persoana a fost îndrumată în punctul de supraveghere postvaccinare, unde a fost supravegheată de către medicul coordonator al Centrului de vaccinare timp de 15 minute. Nu a prezentat nicio reacţie postvaccinală şi a urmat circuitul de ieşire”, a mai precizat DSP Bacău.

”Lanțul de frig a fost respectat”

De asemenea, instituţia menţionează că nu au fost înregistrate deficiente în ceea ce priveşte asigurarea calităţii, siguranţei şi trasabilităţii vaccinurilor în toate etapele de gestionare a acestora, cu respectarea lanţului de frig specific.

”Menţionăm că pacienta se afla în evidenţele medicului de familie cu multiple comorbidităţi de natură cardiacă, neurologică şi diabet zaharat.

Conform informaţiilor deţinute la nivelul UPU-SJU Bacau, pacienta s-a prezentat cu simptomatologie care a impus acordarea asistenţei medicale de urgenţă în contextul multiplelor comorbiditati existente.

Femeia care a murit la Bacău : ”Tulburare majoră de ritm cardiac”

La examenul clinic şi paraclinic efectuat în cadrul Unităţii de Primiri Urgente-SJU Bacău, pacienta a fost diagnosticată cu tulburare majora de ritm cardiac care nu a răspuns la manevrele de resuscitare şi care a determinat decesul”, a mai transmis DSP Bacău.

Instituţia precizează că, ţinând cont de antecedentele patologice, evoluţia pe perioada observării postvaccinale, respectiv datele clinice şi paraclinice înregistrate în UPU-SJU Bacau, ”nu se susţine decesul ca fiind o reacţie adversă postvaccinală indezirabilă.”.

”Astfel, nu s-a stabilit o legătură de cauzalitate cu vaccinarea, ceea ce încadrează cazul în categoria evenimentelor coincidente. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, evenimentul coincident este definit ca «evenimentul produs după vaccinare, care nu este provocat de vaccin sau de administrarea acestuia»”, a mai transmis DSP Bacău.

Sursă foto: INQUAM / George Călin.