Conform celor spuse de către Ioan Ștefan, șeful Secției de Boli Infecțioase de la Spitalul Militar Central, cauza creșterii accelerate a îmbolnăvirilor nu este însă legată de redeschiderea școlilor, ci de perioada concediilor.

„Nu aș relaționa creșterea numărului cazurilor cu redeschiderea școlilor, ci cu perioada de concedii care s-a încheiat”, a spus medicul.

„Ne menținem într-un platou. Ne preocupă riscurile suplimentare pe care le implică începerea școlilor. Școala începe pentru noi toți în societate, toți dăm un examen, întreaga comunitate și trebuie să le predăm copiilor lecții despre purtarea măștilor, distanțarea fizică. Trebuie să facem asta cu răbdare, cu tact, cu înțelepciune.

Se poate constata că a fost infinit mai ușor să închizi școlile decât să le redeschizi”, a explicat Ioan Ștefan la Digi24.

Administrarea unui viitor vaccin anti-COVID

Acesta a spus că un viitor vaccin anti-COVID ar putea fi administrat în mai multe rapeluri, deoarece se așteaptă ca nici acest vaccin să nu asigure o imunitate completă printr-o singură administrare.

„Oricum ne vor da răgazul să putem gestiona mai bine pacienții internați cu forme severe.

OMS estimează că în perioada octombrie – noiembrie ar putea fi al doilea vârf al epidemiei, dar eu cred că dacă reușim să nu aglomerăm secțiile de terapie intensivă vom putea face față.

Dacă purtăm mască și respectăm și celelalte norme de prevenire a infecției, dacă se va începe și vaccinarea antigripală, vom avea cumva un control al fenomenului”, a adăugat medicul.

Cazuri coronavirus România 16 septembrie

Potrivit datelor furnizate de GCS, până astăzi, 16 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 107.011  cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus.

Datele referitoare la numărul persoanelor declarate vindecate sunt indisponibile la acest moment, urmare a unor actualizări tehnice în sistemul de raportare și în aplicația de centralizare a datelor. Aceste date vor fi comunicate în cel mai scurt timp posibil, imediat ce devin disponibile.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.713 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.