Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a încălcat în mod ‘flagrant’ legea atunci când a ordonat serviciului poştal naţional să se pregătească pentru votul prin corespondenţă la scrutinul prezidenţial ce urma să aibă loc în ziua de 10 mai, a decis marţi un tribunal administrativ din Varşovia, transmite dpa, conform Agerpres.

În cauză se afla prima încercare de desfăşurare a alegerilor prezidenţiale, care au sfârşit prin a fi amânate din cauza epidemiei de coronavirus şi a îngrijorărilor legate de sănătatea votanţilor.

Înaintea scrutinului, majoritatea guvernamentală a dorit să transforme scrutinul într-unul cu vot exclusiv prin corespondenţă, însă legislaţia necesară a fost adoptată de parlament doar cu câteva zile înaintea datei la care erau programate alegerile.

Cu toate acestea, premierul Morawiecki ordonase serviciului poştal să se pregătească pentru un vot prin corespondenţă chiar înainte de adoptarea legii respective, ceea ce, împreună cu costurile financiare ale deciziei, a declanşat o controversă în ţară.

Morawiecki a invocat legislaţia anti-COVID-19 drept bază legală

Însă, nici ‘Constituţia, nici legile consiliului de miniştri nu îi acordă premierului nicio competenţă în ce priveşte organizarea sau pregătirea unor alegeri’, a declarat judecătorul Grzegorz Rudnicki, citat de agenţia PAP.

Decizia de marţi poate fi atacată cu recurs la cea mai înaltă instanţă administrativă a statului.

Alegerile prezidenţiale au avut loc în cele din urmă la 28 iunie, cu prezenţa fizică a votanţilor în secţii, votul prin corespondenţă rămânând opţional.

Preşedintele în funcţie, Andrzej Duda, a fost reales în turul al doilea pentru un nou mandat.

Miercuri, parlamentul polonez va lua în dezbatere un proiect de amendament la legislaţia anti-COVID-19, care le-ar permite oficialilor să nu fie traşi la răspundere pentru încălcarea legii dacă acţiunile lor au fost întreprinse în interes public şi în scopul combaterii epidemiei.

Pe de altă parte, premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat după o întâlnire la Varşovia cu lidera opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, că Polonia îi susţine pe belaruşii care luptă pentru a avea o ţară democratică, liberă şi suverană, scrie site-ului thenews.pl.

Polonia este o casă deschisă pentru toţi belaruşii care au nevoie de ajutor. Ca parte a programului nostru Solidaritate cu Belarus, noi îi ajutăm pe cei care au fost reprimaţi”, a declarat Morawiecki în faţa jurnaliştilor.