Cea care l-a denunțat la Colegiul Medicilor încă din luna octombrie a fost medicul Adina Alberts care a declarat că după câteva discuții cu acesta și-a dat seama că italianul nu avea cunoștințe medicale de bază. Mai mult decât atât, asistentele care îi erau alături în timpul operațiilor au dezvăluit că acesta nu știa să folosească nici măcat instrumentarul și nici nu se spăla pe mâini adecvat.

În acest context, falsul medic a continuat să opereze până în luna februarie. Pentru a-i convinge pe toți ceilalți că este medic, Matteo Politi a avut la dispoziție autorizații din partea instituțiilor românești abilitate, inclusiv Ministerul Sănătății. Lipsa de profesionalism este absolut uluitoare și arată că funcționarii publici în mâinile cărora stau viețile a milioane de români sunt de o superficialitate inaccptabilă.

Până în momentul de față nici cele patru clinici private Euromedical, Prestige, MH Medical Group și Monza și nici autoritățile publice nu au oferit explicații pertinente care să arate cum s-a ajuns în acest punct.

În Italia, falsul medic a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru că a pretins că este medic cardiolog.