Serviciile ruse ar fi spionat instruirea soldaţilor ucraineni la bazele militare, dintre care una americană, situate în Germania, relatează vineri săptămânalul german Der Spiegel.

Serviciul german de contraspionaj a identificat mai multe indicii care atestă faptul că rușii au spionat, în mod special, două baze militare, ambele gestionată de armata americană

Serviciul german de contraspionaj militar, MAD, a identificat mai multe „indicii” în legătură cu aceste operaţiuni de spionaj, conform sursei citate.

Două centre militare ar fi fost mai minuțios spionate, şi anume baza de la Idar-Oberstein, în Renania-Palatinat şi cea de la Grafenwöhr, în Bavaria. Ambele baze sunt gestionate de armata americană.

Contraspionajul german susţine că ar fi fost vorba, în principal, de prezenţa unor vehicule în apropiere de intrarea în taberele militare.

Serviciile ruse ar fi folosit drone pentru a monitoriza antrenamentele soldaților ucraineni și există suspecții precum că aceștia ar fi încercat să spioneze telefoanele mobile ale ucrainenilor

La Idar-Oberstein, armata germană a instruit soldaţi ucraineni în utilizarea obuzierului „Panzerhaubitze 2000”, în timp ce la Grafenwöhr forţele americane au antrenat soldați ucraineni în folosirea sistemelor de artilerie occidentale.

Conform MAD, terenurile de antrenament au fost, de asemenea, monitorizate în mod repetat de mici drone rusești.

Serviciile germane suspectează, de asemenea, că Rusia a încercat să spioneze telefoanele mobile ale soldațillor ucraineni în timp ce aceștia își desfășurau exercițiile militaren în Germania.

Sunt unele ipoteze cu privire la faptul că Rusia încearcă să elimine opozanți care ar fi fugit din Rusia pentru a se refugia în Germania

MAD are temeri, printre altele, că serviciile ruse ar încerca să elimine opozanţi care ar fi fugit din Rusia pentru a se refugia în Germania sau eventuali dezertori şi transfugi din forţele de securitate.

Germania a fost scena mai multor cazuri de spionaj în ultimii ani, imputate serviciilor ruse. Acestea din urmă sunt de asemenea suspectate că au comandat asasinarea unui opozant cecen de naţionalitate georgiană.

În 24 februarie, armata rusă a lansat o agresiune militară neprovocată împotriva Ucrainei, ceea ce liderul rus Vladimir Putin numeşte „operaţiune militară specială pentru denazificarea” ţării vecine.

Ucraina a fost sprijinită în nenumărate rânduri de Uniunea Europeană și SUA în contextul invaziei militare, care au condamnat ferm, la rândul lor, agresiunea rusească în Ucraina.