Rusia este pregătită să exporte până la 30 de milioane de tone de cereale în semestrul doi din 2022. Informația a fost furnizată de Ministerul Agriculturii de la Moscova.

Motivul pentru care autoritățile de la Kremlin au luat această decizie este legat dorința declarată a Rusiei de a ajuta la stabilizarea situaţiei alimentare pe plan global.

„Astfel, vom sprijini ţările care se confruntă cu dificultăţi şi vom ajuta la stabilizarea situaţiei alimentare pe plan global”, au dat asigurări oficialii ruşi, conform Reuters.

Conform estimărilor Ministerului Agriculturii, anul acesta Rusia va recolta 130 milioane de tone de cereale, inclusiv 87 milioane de tone de grâu.

ONU a avertizat de luni de zile că războiul din Ucraina, dezastrele provocate de schimbările climatice şi şocurile financiare pun în pericol securitatea alimentară în ţările sărace, în special în Africa.

Exporturile agricole ale Ucrainei vor crește

Pe de altă parte, vicepreședintele Consiliului agrar ucrainean a informat, recent, că exporturile agricole ale Ucrainei vor crește probabil la aproximativ patru milioane de tone în august, de la trei milioane de tone în iulie. Potrivit oficialului, acest lucru se datorează acordului care a permis deblocarea porturilor ucrainene şi plecarea primelor nave care să transporte cereale.

Denys Marchuk, a explicat și că fermierii din Ucraina se confruntă în continuare cu un deficit de fonduri şi o treime din ei nu vor participa spre finalul acestei luni la însămânțarea grâului de iarnă.

Ministerul Agriculturii din Ucraina a informat săptămâna trecută că exporturile de cereale ale Ucrainei în sezonul 2022/2023 au înregistrat un declin anual de 51,6%, la 2,99 milioane de tone, potrivit datelor înregistrate până în 19 august.

România are rezerve de grâu pentru a acoperi consumul pentru cel puțin patru luni

Pe de altă parte, în ceea ce privește România, Administrația Națională a Rezervelor de Stat, a anunțat recent, într-un răspuns oficial oferit FACIAS, că țara noastră are rezerve de grâu pentru a acoperi consumul pentru cel puțin patru luni de zile. Conform ultimelor informații, România este pregătită pentru o potențială criză alimentară, din perspectiva rezervelor de stat.

FACIAS a solicitat Guvernului să comunice public dacă rezervele de stat pot asigura necesarul de hrană și pentru ce perioadă există aceste rezerve. Răspunsul oficial atestă că, în acest moment, există o rezervă de grâu pentru panificație pentru a acoperi consumul pentru o perioadă de cel puțin patru luni. În ceea ce privește alte cereale sau alimente, acestea nu au fost incluse în răspunsul primit de la Administrația Națională a Rezervelor de Stat.