Premierul rus Vladimir Putin şi Wen Jiabao, primul ministru al Chinei, au semnat la Beijing un acord  prin care principalul exportator de gaze din Rusia se anagajează să livreze anual 70 de miliarde de metri cubi  către cea mai mare companie energetică deţinută de stat din China. Gazoprom – exporatatorul rus de gaz – şi China National Petroleum Corporation nu au ajuns la înţelegeri privind preţul acestor schimburi.

China este una dintre economiile cu cel mai rapid ritm de creştere din lume, căutând potenţiali furnizori de gaz natural în ţările central-asiatice şi în Rusia. Oficialităţile ruse şi chineze nu au furnizat detalii privind valoarea acestui acord, dacă acesta va fi implementat.

Gazprom a declarat că în 2006 Rusia va furniza gaz natural Chinei prin două gazoducte, dar nu a fost semnat un contract propriu-zis pentru că cele două companii deţinute de stat nu au putut să atingă un numitor comun în ceea ce priveşte costul.

„Începerea livrărilor este programată pentru 2014-2015”, a spus vicepremierul rus Igor Sechin, aflat într-o vizită la Beijing, împreună cu şeful executivului rus, Vladimir Putin.

Gazele naturale pentru piaţa chineză ar urma să fie asigurate de exploatările din Siberia de Vest, Orientul Îndepărtat şi Insulele Sakhalin.

Acordul semnat astăzi pare să confirme înţelegerea din 2006, dar nu include detalii necesare începerii schimbului de resurse.

Mai devreme în cursul zilei de astăzi, cele două ţări au semnat acorduri comerciale în valoare de 3,5 miliarde de dolari. Au fost semnate în jur de 40 de înţelegeri, dintre care acorduri bancare în valoare de 500 de milioane de dolari.

SURSA: New York Times, Mediafax 

DETALII: Citeşte şi „Rusia va împărţi gaz după plac în Europa de Est