Rusia a sărit la atac. Țara condusă de Vladimir Putin a anunţat vineri expulzarea unor diplomaţi din Suedia, Germania şi Polonia. Aceștia sunt acuzțică au luat parte la protestele ilegale de luna trecută. Manifestațiile s-au concentrat împotriva încarcerării opozantului Kremlinului Aleksei Navalnîi, informează Reuters.

Ministerul de Externe rus a declarat într-un comunicat că Moscova consideră inacceptabile acţiunile diplomaţilor.

În replică, Ministerul de Externe suedez a anunţat vineri că unul dintre diplomaţii săi a fost expulzat din Rusia.

Site-ul de ştiri online EUObserver a dat informații pe surse nenominalizate din cadrul UE. Acestea afirmă că Rusia a expulzat diplomaţi din Germania, Polonia şi Suedia pentru participarea la mitinguri în sprijinul opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi.

Rusia, semnal către UE

„Respingem afirmaţia Rusiei că diplomatul a participat la demonstraţie”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe suedez, citată de Reuters.

Cu o zi în urmă, Rusia a spus că este pregătită pentru un dialog cu Uniunea Europeană cu privire la întreaga gama de probleme acumulate în relaţiile bilaterale. Aceasta nu se teme că încarcerarea opozantului rus Aleksei Navalnîi ar putea influenţa vizita în Rusia a unui mare oficial UE. Este vorba de Înaltul reprezentant pentru politică externă al UE, Josep Borrel. Declarațiile au fost făcute de Ministerul rus de Externe, citat de EFE.

“Nu ne este teamă. Suntem pregătiţi să discutăm toate temele, inclusiv cele divergente”, a declarat ministrul rus adjunct de externe Aleksandr Gruşko.

Borrell este aşteptat să sosească joi seară la Moscova. El va avea vineri o întâlnire cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov.

Într-un interviu acordat agenţiei ruse de presă Interfax, Gruşko a declarat că vizita şefului diplomaţiei UE a fost pregătită îndelung. El a spus că Moscova pleacă de la faptul că “în pofida tuturor dificultăţilor, șansele de a îmbunătăţi situaţia prin metode diplomatice rămân”, a declarat el.