Rusia dă marea lovitură. Vladimir Putin, a dat startul lucrărilor la un nou spărgător de gheață atomic. Evenimentul a avut loc vineri, 26 ianuarie, la șantierul naval de la Marea Baltică din Sankt Petersburg.

Noua navă va purta numele Leningrad, amintind de denumirea orașului în perioada sovietică.

Spărgătorul va naviga prin straturi de gheață de trei metri grosime

Spărgătorul de gheață cu propulsie nucleară, construit de compania Rosatom, va avea o lungime de peste 170 de metri. El va fi capabil să navigheze prin straturi de gheață de până la trei metri grosime.

Putin a declarat în discursul ținut la șantier că nava va opera pe ruta maritimă din nord, va participa la programe majore de explorare și cercetare în Arctica și va asigura transportul de mărfuri.

„Va trebui să acţioneze pe ruta maritimă din nord, să participe la cele mai importante programe de explorare şi cercetare în Arctica şi să asigure transportul de mărfuri”, a spus Putin, citat de AFP.

Spărgătorul de gheaţă Leningrad
Spărgătorul de gheaţă Leningrad (SURSA FOTO: Pavel Bednyakov/POOL/TASS)

Rusia își consolidează supremația în regiunea arctică

Numele Leningrad a fost ales pentru a aduce un omagiu curajului locuitorilor în fața asediului german din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În contextul evenimentului, se apropia aniversarea a 80 de ani de la sfârșitul asediului orașului Sankt Petersburg.

Această nouă navă va contribui la consolidarea supremației Rusiei în regiunea arctică. Aici există competiție între Moscova, China și alte puteri, precum și rivali occidentali, inclusiv Statele Unite. Rusia rămâne singura țară din lume cu o flotă de spărgătoare de gheață atomice. Această inițiativă se înscrie într-un efort continuu de a consolida prezența sa în regiunea arctică.

O altă navă apare în 2027

În ultimii ani, Rusia a lansat încă trei nave de acest tip. O altă navă cu o lungime de peste 200 de metri este programată să fie gata în 2027.

Începând cu anul 2022, când a început războiul în Ucraina, Rusia a fost constrânsă să-și reorienteze livrările de hidrocarburi către Asia. Asta pentru că piața europeană pentru aceste resurse a fost practic închisă.

Spărgătoarele de gheață au devenit indispensabile

În acest context, spărgătoarele de gheață au devenit indispensabile pentru deschiderea rutelor maritime folosite de petroliere și navele de transport al gazelor, provenite în special din Siberia.

Denumită și „ruta maritimă din nord”, această cale navigabilă între Atlantic și Pacific devine tot mai accesibilă odată cu topirea gheții. Fenomenul este alimentat de schimbările climatice.

Aleksei Lihaciov, directorul general al companiei Rosatom, a anunțat vineri că în 2023 s-a înregistrat o cantitate „record” de 36 de milioane de tone de mărfuri transportate pe această rută.

Spărgătoarele de gheață au un rol crucial în asigurarea securității și eficienței acestei rute strategice, care devine tot mai vitală pentru transportul mărfurilor din Siberia către piețele asiatice.