Daca SUA si restul tarilor occidentale simt o „raceala” in acest moment din cauza crizei financiare internationale, Rusia incepe sa simta un adevarat „inghet”.

Bursa de la Moscova (care controleaza 99% din tranzactiile din volumul tranzactiilor interbancare) a inregistrat scaderi semnificative in cursul zilei de vineri, cand indicele MICEX a scazut cu 14,2%. Dupa ce tranzactiile au fost suspendate de doua ori in cursul acelei zile, bursa a fost inchisa mai devreme.

Mai mult, bursa de la Moscova a decis sa suspende toate tranzactiile de luni, pentru a da investitorilor mai mult timp de asimilare si analiza a informatiilor din piata, urmand ca operatiunile sa fie reluate marti.

Totusi, Rusia nu este singura tara in aceasta situatie. Ei i se mai alatura state precum Brazilia, India sau China, care platesc acum pretul pentru ca sunt economii emergente intr-o perioada de descrestere la nivel global.

La fel cum Argentina a fost nevoita sa nationalizeze sistemul de pensii pentru a face fata crizei financiare, sau cum Islanda a trebuit sa „cerseasca” salvarea de la Fondul Monetar International (FMI), la fel si Rusia se confrunta cum cu propriile sale probleme.

Indicele MICEX a scazut pana acum cu 74% fata de maximul inregistrat in luna mai a acestui an, comparativ cu o scadere de 40% a indicelui S&P 500 comparativ cu aceeasi data a anului trecut si scaderea de 41% a indicelui FTSE 100 fata de toamna anului 2007.

Sursa: Telegraph