Bashar al-Assad nu se numără printre zecile de lideri care şi-au dat întâlnire la New York pentru reuniunea anuală a ONU, dar este încurajat de solicitările aliaţilor săi, potrivit cărora lumea trebuie să se concentreze pe amenințarea jihadistă.

"Cred ca toata lumea a acceptat astăzi că președintele Assad trebuie să rămână, astfel încât să putem combate teroriștii", a declarat președintele iranian Hassan Rohani într-un interviu pentru CNN.

Cazul ar putea fi supraestimat: Statele Unite și aliații săi susţin că Assad este responsabil pentru un război civil care s-a soldat cu moartea a 240.000 de sirieni și a creat condițiile pentru ca extremismul să prospere.

Dar, în ziua în care Franța a început să bombardeze obiective ISIS în interiorul Siriei, impulsul părea să fi construit în spatele ideii că plecarea lui Assad este binevenită, loc în timp ce o soluție politică a conflictului este solicitată.

Prim-ministrul Marii Britanii, David Cameron a repetat linia Washington-ului, potrivit căreia Assad "nu poate face parte din viitorul Siriei".

Secretarul de stat al SUA John Kerry şi-a exprimat îngrijorarea într-o întâlnire avută cu omologul său rus, Serghei Lavrov, că sprijinul rus l-ar încuraja pe Assad să se agațe de putere și ar fi contracarate astfel toate speranţele de pace.

Dar sprijinul Moscovei nu este doar retoric și diplomatic.

Serghei Lavrov a confirmat un anunț făcut de Irak, potrivit căruia ofițerii ruși, sirieni, irakieni și iranieni au format o celulă de informații comună în Bagdad pentru a partaja informații și intenționează să combată gruparea Stat Islamic.

Și, într-un interviu cu CBS News difuzat cu o zi înainte de a se adresa Organizației Națiunilor Unite, presedintele Vladimir Putin a cerut şi altor națiuni să se alăture unui război condus de Rusia împotiriva jihadiștilor.

"Ne-am propus să colaborăm cu țările din regiune. Încercăm să stabilim un fel de cadru coordonat", a spus el. "Apreciem o platformă comună de acțiune colectivă împotriva teroriștilor", a adăugat Putin, precizând că forțele lui Bashar al-Assad reprezintă singura "armată convențional legitimă" din Siria.

Rusia pare să fi prins diplomații americani pe picior greşit, iar Kerry a intrat la discuții cu Lavrov exprimând îngrijorarea că mutările Rusiei nu au fost coordonate cu actuala coaliţie anti-ISIS, condusă de SUA.

"Cred că lucrul important este că toate eforturile trebuie să fie coordonate. Acest lucru nu este deocamdată coordonat", a declarat Kerry. "Cred că avem preocupări cu privire la modul în care vom merge înainte."