„Trebuie să descurajăm orice acțiune a Chinei, și nu numai a Chinei, ci și a rușilor, pentru că, așa cum v-am spus, își fac exercițiile împreună”, a declarat deputatul japonez Yasuhide Nakayama, potrivit Yahoo.news.

Alianţă Rusia-China

Vulnerabilitatea Taiwanului în fața unei invazii a Chinei a devenit în ultimele luni o preocupare a strategilor indo-pacifici, pe măsură ce forțele comuniste chineze își intensifică exercițiile militare în jurul insulei.

Nakayama a sugerat că Rusia și China ar fi aliați, care se pregătesc pentru un conflict major. „Cred că taiwanezii sunt cu adevărat îngrijorați”, a afirmat oficialul nipon.

Majoritatea țărilor recunosc regimul de la Beijing ca guvern oficial chinez și nu au relații diplomatice oficiale cu Taiwanul, deși SUA au menținut o relație de prietenie și au furnizat armament pentru a ajuta autoritățile taiwaneze să descurajeze o invazie de pe continent.

„Trebuie să protejăm Taiwanul ca țară democratică”, a spus Nakayama înainte de a sugera că s-ar putea ca liderii mondiali să fi greșit în timpul Războiului Rece, evitând să recunoască faptul că Taiwanul se va reuni în cele din urmă cu China continentală. „A fost corect? Nu știu”, a spus politicianul ungar.

Ministerul de Externe de la Beijing a protestat împotriva descrierii Taiwanului drept „țară”, considerând că Tokyo încearcă să prezinte China „o amenințare” pentru a-și justifica dezvoltarea militară.

Tensiuni în Indo-Pacific

Nakayama spune că tensiunile din Indo-Pacific au o influență directă asupra securității americane, în special în contextul coordonării dintre China și Rusia. El a amintit americanilor momentul Pearl Harbor, care a provocat intervenția militară americană în cel de-Al Doilea Război Mondial.

„În urmă cu 70 de ani, am atacat Pearl Harbor, dar acum SUA și Japonia sunt aliați foarte buni. Chiar unii dintre cei mai buni aliați din întreaga lume”, a spus Nakayama, subliniind că Rusia efectuează exerciții navale în Pacific săptămâna aceasta.

„Nu vreau să ne reamintim atacul de acum 70 de ani, dar trebuie să fim atenți la exercițiile rușilor. Au loc în afara de partea de vest a Honolulu, adică în Hawaii”, a avertizat el.

Ministerul rus al Apărării a anunțat luna trecută că că navele și avioanele rusești care participă la manevre în Oceanul Pacific au desfășurat un exercițiu de distrugere a grupării unui portavion și a elementelor de infrastructură ale adversarului convențional.