Joe Biden și-a anunțat prioritățile de când a preluat mandatul de la Casa Albă, iar drepturile comunității LGBTQI+ sunt prioritare. Tocmai din acest motiv, americanii vor putea în curând să își aleagă genul care să fie înscris pe pașaport, scrie AFP.

Anunțul a fost făcut de secretarul de stat american Antony Blinken. Potrivit acestuia, procesul va fi inițiat în curând, având scopul de a aduce egalitate în rândul cetățenilor americani.

”Vom iniţia procesul de actualizare a procedurilor noastre de emitere a paşapoartelor americane”, menţionează într-un comunicat secretarul de stat american Antony Blinken, subliind faptul că doreşte ”să asigure un tratament echitabil pentru cetăţenii americani LGBTQI+”.

Potrivit acestuia, prima etapă o reprezintă ”autorizarea solicitanţilor să-şi aleagă ei înşişi genul ca M (masculin) sau F (feminin)”, fără a mai fi nevoie de certificate medicale dacă acesta este diferit de sexul înscris pe un document de identitate anterior.

Pe de altă parte, adăugarea unui ”înscris privind genul pentru persoanele non-binare, intersexuale şi care nu se conformează genurilor”, o veche revendicare a activiştilor LGBTQI+, ”este complexă din punct de vedere tehnologic şi necesită timp pentru adaptări importante ale sistemelor”, explică Antony Blinken. Dar ”evaluăm în prezent cea mai bună modalitate de a atinge acest obiectiv”, adaugă el.

11 țări acceptă deja o astfel de opțiune

De menționat este faptul că, departamentul de Stat al SUA ”ia aceste măsuri în urma unor consultări importante cu guvernele care împărtăşesc valorile noastre şi au întreprins schimbări similare”, se mai arată în anunţul acestei instituţii.

SUA nu este singura țară de pe glob care ia o astfel de măsură. ONG-ul londonez Employers Network for Equality and Inclusion, susține că cel puţin 11 ţări acceptă pe documentele de identitate o opţiune ”X”, ce indică un al treilea gen. Printre acestea se numără Germania, Canada şi Argentina, dar şi India, Nepal şi Pakistan, în cazul acestora trei din urmă fiind vorba despre recunoaşterea comunităţii hijra ca aparţinând unui al treilea gen.

Amintim faptul că, Joe Biden a făcut din drepturile comunităţii LGBTQI+ una dintre priorităţile preşedinţiei sale, promulgând încă din prima zi de mandat un decret menit ”să prevină şi să combată discriminarea pe baza identităţii de gen sau a orientării sexuale”.

Totodată, în urmă cu o săptămână el a numit-o în postul de trimisă specială a SUA pentru apărarea drepturilor comunităţii LGBTQI+ în lume pe Jessica Stern, până atunci directoare a unui ONG. Aceasta va face parte din Departamentul de Stat al SUA în noua sa însărcinare.