Rusia continuă atacul și îşi apără luni decizia de a expulza diplomaţi europeni. Totuși, dă asigurări că vrea să-şi ”dezvolte” relaţiile cu Uniunea Europeană (UE). Asta în pofida unei amplificări a crizei după otrăvirea şi apoi încarcerarea opozantului rus Aleksei Navalnîi, transmite AFP.

Rusia a expulzat mai mulți diplomați europeni

Expulzările anunţate vineri au fost primite ca o lovitură aplicată Europei, în contextul în care anunţul a fost făcut în prima zi a unei vizite la Moscova a şefului diplomaţiei europene Josep Borrell.

”Rusia era şi rămâne interesată de o relansare a relaţiilor între Moscova şi Bruxelles”, a declarat luni presei un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Însă ”expulzarea diplomaţilor (…) este consecinţa unor acţiuni întreprinse de anumite misiuni străine la Moscova, într-un context de tulburări ilegale. Rusia a demonstrat în mod clar că nu intenţionează să tolereze acest lucru”, subliniază Peskov.

Ce acuzații li se aduc diplomaților

Rusia i-a acuzat pe aceşti reprezentanţi german, polonz şi suedez de faptul că au participat la o manifestaţie ilegală în susţinerea lui Aleksei Navalnîi, pentru a justifica expulzatrea acestora din ţară. Peskov a ameninţat cu o ”acţiune foarte decisivă” în cazul unor ”amestecuri”.

”Însă asta nu înseamnă că vrem să ne îndepărtăm şi să agravăm relaţiile (…). Din contră, noi avem interesul ca ele să fie dezvoltate”, a declarat el.

La întoarcerea sa din Rusia, Josep Borrell s-a declarat, duminică, foarte îngrijorat de refuzul autorităţilor ruse de a angaja un dialog ”mai constructiv” cu UE. Şeful diplomaţiei europene i-a îndemnat pe europeni ”să tragă concluziile” – care ar putea consta într-un nou val de sancţiuni.

Ministerul rus de Externe s-a declarat luni ”surprins” de declaraţiile lui Borrell. Înaltul reprezentant UE pentru Politică Externă şi Securitate s-a arătat mai conciliant la Moscova, însă înainte ca Rusia să anunţe expulzarea diplomaţilor europeni

UE a cerut în mai multe rânduri eliberarea opozantlui Aleksei Navalnîi, încarcerat de la 17 ianuarie. Bruxellesul acuză Moscova de faptul că refuză să ancheteze cu privire la presupusa otrăvire cu un agent neurotoxic de tip noviciok a adversarului Kremlinului şi a impus o serie de sancţiuni vizând oficiali ruşi de rang înalt.