Rusia va finaliza până în 2020 construcţia unei noi baze navale în portul Novorosiisk, aflat la Marea Neagră, investiţia ridicându-se la 92 de miliarde de ruble (3 miliarde de dolari), a declarat, vineri, premierul rus, Vladimir Putin, citat de RIA Novosti, în pagina electronică.

„În cadrul unui program federal special, până în 2020 vor fi alocate 92 de miliarde de ruble pentru construcţia bazei”, a spus Putin, precizând că până în prezent au fost deja alocate 13,5 miliarde de ruble.

Directorul companiei SpetsStroi, care asigură construcţia bazei, a precizat că lucrările au fost demarate în 2005, iar proiectul prevede trei etape. Prima dintre acestea, va fi încheiată în 2010, cea de-a doua, în 2016, iar faza a treia a proiectului va fi finalizată în 2020.

Putin a semnat, în 2003, în calitate de preşedinte al Rusiei, decretul privind construcţia bazei, pentru care au fost alocate iniţial 12,3 miliarde de ruble (480 de milioane de dolari).

La începutul lunii mai, el a cerut Ministerului Apărării să pregătească, în termen de o lună, un plan pentru dezvoltarea bazei de la Sevastopol a Flotei Ruse a Mării Negre. Ulterior, contractul de închiriere a bazei ucrainene, care expiră în 2017, a fost prelungit pentru încă 25 de ani, iar acordul a fost ratificat simultan de parlamentele rus şi ucrainean.