Rusia începe producţia pentru cel de-al doilea vaccin al său împotriva COVID-19. Este vorba despre EpiVacCorona, dezvoltat la centrul de cercetări Vektor, a declarat marţi Anna Popova, responsabilă în cadrul Agenţiei sanitare ruse (Rospotrebnadzor), citată de EFE.

„A început producţia la Vektor”, a declarat oficialul rus în cadrul forumului „Societate sănătoasă” desfăşurat la Moscova.

Rusia lucrează la încă două vaccinuri

EpiVacCorona este cel de-al doilea vaccin care intră în fază de producţie, după Sputnik V, dezvoltat de Institutul Gamaleya. Există însă şi un al treilea vaccin rusesc, care este dezvoltat de Institutul Chumakov şi care a intrat în faza de teste în data de 19 octombrie. Acesta va începe să fie produs imediat ce va fi înregistrat.

Anna Popova a informat totodată că Institutul de Cercetări Ştiinţifice în Domeniul Vaccinurilor şi Serurilor din Sankt Petersburg dezvoltă un al patrulea vaccin.

Odată cu lansarea producţiei vaccinului EpiVacCorona poate fi demarată şi cea de-a treia etapă de testare a vaccinului dezvoltat de Vektor. A doua etapă de testare s-a încheiat la începutul lunii septembrie, fapt ce a permis înregistrarea noului vaccin la 14 octombrie, notează Agerpres.

Rusia este a patra ţară din lume la nivel de infectări cu SARS-CoV-2

Guvernul rus a informat, la jumătatea lunii octombrie, că 40.000 de voluntari vor participa la testele clinice ale acestui vaccin, dintre care 150 de persoane cu vârsta de peste 60 de ani.

În prezent, Rusia este a patra ţară din lume în ceea ce priveşte numărul de infectări cu SARS-CoV-2, cu 1.547.774 de cazuri, după Statele Unite ale Americii, India şi Brazilia.

Se impun din nou restricţii

Autorităţile ruse au dispus marţi purtarea măştii în anumite locuri publice şi le-au cerut autorităţilor regionale să ia în calcul închiderea barurilor şi a restaurantelor în timpul nopţii, după o recrudescenţă a cazurilor de COVID-19 în Rusia, transmite Reuters.

Agenţia rusă pentru protecţia consumatorilor le-a transmis autorităţilor regionale să introducă obligativitatea purtării măştilor în parcări, lifturi, taxiuri şi transportul public. Unele oraşe, printre care capitala Moscova, au impus deja obligativitatea măştii în transportul public.

De asemenea, autorităţile de la Moscova au recomandat închiderea restaurantelor şi a barurilor între orele 23:00 şi 06:00.

În ultimele săptămâni în Rusia s-a înregistrat o creştere substanţială a numărului cazurilor de COVID-19, ceea ce a determinat autorităţile să construiască spitale de campanie şi să ceară populaţiei să respecte strict măsurile de igienă şi de distanţare fizică. Guvernul rus a precizat că nu vor fi reintroduse măsurile de carantină totală impuse în întreaga ţară în primăvara acestui an.