Rusia înăspreşte sancţiunile aplicate protestatarilor! Depus la Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului, de către un deputat al partidului la putere Rusia Unită în noiembrie, acest text prevede în special amenzi pentru manifestanţi, amenzi ce ajung până la 4.000 de ruble (44,5 euro), de patru ori suma actuală, în caz de refuz de a respecta dispoziţiile forţelor de ordine.

Trebuie menționat că textul propune amenzi mai mari pentru încălcarea normelor privind adunarea de fonduri şi cheltuielile în cadrul organizării unei manifestaţii, conform afp.com

Rusia înăspreşte sancţiunile aplicate protestatarilor

O a treia lectură a proiectului de lege, a cărui adoptare nu suscită îndoieli, ar urma să aibă loc miercuri, după care textul va fi examinat de Consiliul Federaţiei, camera superioară a legislativului rus.

Rusia a înăsprit în permanenţă în ultimii ani sancţiunile de acest tip şi procedurile de obţinere a autorizaţiei pentru organizarea de manifestaţii. Această nouă iniţiativă intervine cu câteva luni înainte de alegerile legislative din Rusia, programate pentru septembrie, pe fondul scăderii popularităţii partidului la putere Rusia Unită.

De asemenea, zeci de mii de persoane au ieşit în stradă de la sfârşitul lui ianuarie în circa o sută de oraşe ruse la apelul opozantului Aleksei Navalnîi, pentru a cere eliberarea sa. Aceste proteste neautorizate s-au soldat cu circa 10.000 de arestări.

Principalul critic al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a fost arestat pe 17 ianuarie şi apoi a fost condamnat la o pedeapsă de aproape trei ani de închisoare.

Lovitură totală pentru Aleksei Navalnîi

Un tribunal din Moscova l-a condamnat marţi pe opozantul rus Aleksei Navalnîi, critic acerb al Kremlinului, la 3 ani şi jumătate de închisoare, după ce a decis că acesta a încălcat condiţiile de eliberare în urma unei condamnări cu suspendare în 2014, dar a spus că termenul său de închisoare va fi scurtat pentru timpul în care s-a aflat în arest la domiciliu, relatează Reuters.

Agenţia rusă de presă TASS relatează şi ea că, potrivit rapoartelor preliminare, Navalnîi va sta doar 2 ani şi jumătate după gratii, având în vedere că a stat sub arest la domiciliu timp de un an de zile.

Navalnîi, unul dintre cei mai virulenţi critici ai preşedintelui rus Vladimir Putin, a fost arestat la 17 ianuarie pe un aeroport din Moscova la revenirea sa în Rusia din Germania, unde a primit îngrijiri după ce a fost otrăvit în august cu agent neurotoxic din familia Noviciok cu caracter militar.

Astfel, tribunalul a dat curs cererii Serviciului penitenciar din Rusia (FSIN) privind comutarea pedepsei de 3 ani şi jumătate de închisoare cu suspendare împotriva opozantului Aleksei Navalnîi, într-un dosar din 2014, într-o pedeapsă cu executare.

Fondul de luptă împotriva corupţiei (FBK), fondat de Navalnîi, a lansat marţi seara un apel la o manifestaţie imediată la Moscova într-un mesaj pe Twitter, potrivit AFP şi Reuters.

Unul dintre avocaţii lui Navalnîi a declarat că va face apel la această condamnare.

Sursă foto: Dreamstime