Rusia crede că extinderea UE va destabiliza blocul comunitar

Rusia anticipează un viitor sumbru Uniunii Europene (UE). Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, aderarea Ucrainei și Republicii Moldova la UE ar putea destabiliza blocul comunitar.

Totuși, nu crede că cele două state europene vor putea intra în UE pentru că negocierile de aderare pot dura ani de zile, iar criteriile de aderare sunt stricte. În plus, Kievul și Chișinăul nu îndeplinesc acele criterii.

Dmitri Peskov a reamintit, totodată, că Rusia urmărește îndeaproape extinderea UE întrucât trăiesc pe același continent. Din punctul lui de vedere, decizia luată de Consiliul European cu o zi în urmă este „absolut politizată”.

„Negocierile de aderare la UE pot dura ani sau decenii. UE a avut întotdeauna criterii stricte de aderare şi este evident că, în acest moment, nici Ucraina şi nici Moldova nu îndeplinesc aceste criterii.

Este clar că aceasta este o decizie absolut politizată, dorinţa UE de a demonstra sprijin pentru aceste ţări. Dar astfel de noi membri ar putea destabiliza UE şi, din moment ce trăim pe acelaşi continent cu UE, noi, bineînţeles, urmărim îndeaproape acest lucru.

Spre regretul nostru, deseori, dorinţa (UE) de a demonstra această voinţă politică este dictată în multe feluri de dorinţa de a enerva şi mai mult Rusia şi de a antagoniza UE în raport cu Rusia”, a spus, vineri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Dmitri Peskov
Dmitri Peskov (SURSA FOTO: kremlin.ru)

Rusia, impresionată de veto-ul Ungariei

Referitor la faptul că premierul Ungariei, Viktor Orban, a părăsit sala în momentul în care s-a anunțat deschiderea negocierilor de aderare ale Ucrainei și Republicii Moldova la UE, Dmitri Peskov a ales ironia la adresa liderilor UE. El a lăudat totuşi poziţia lui Viktor Orban.

„Aşteptând ca cineva să iasă la o cafea, pentru ca în absenţa sa, să poată impune o anumită decizie – dacă acest lucru este adevărat, atunci este o practică unică”, a zis oficialul rus.

Ungaria are propriile interese. Ungaria, spre deosebire de multe alte ţări din UE, îşi apără cu fermitate interesele, ceea ce ne impresionează”, a adăugat el, referindu-se la veto-ul Ungariei împotriva ajutorului financiar de 50 de miliarde de euro destinat Ucrainei.

Consiliul European a deschis negocierile de aderare la UE ale Ucrainei şi Republicii Moldova

Consiliul European a anunțat joi, 14 decembrie 2023, că va începe tratativele de aderare la Uniunea Europeană (UE) pentru Ucraina și Republica Moldova.

De asemenea, s-a decis acordarea statutului de candidat pentru aderare la UE pentru Georgia. În ceea ce privește Bosnia și Herțegovina, negocierile vor începe atunci când această țară atinge un nivel adecvat de conformitate cu criteriile de aderare.

Austria a susținut decizia de a iniția negocierile cu Bosnia și Herțegovina. Comisia Europeană a fost solicitată să prezinte un raport până în martie 2024 pentru a facilita procesul decizional în acest sens.

„Consiliul European a decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova. #EUCO a acordat statutul de candidat Georgiei. Iar UE va deschide negocierile cu Bosnia și Herțegovina odată ce va fi atins gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare și a invitat Comisia să prezinte un raport până în martie în vederea luării unei astfel de decizii. Un semnal clar de speranță pentru popoarele lor și pentru continentul nostru”, a scris, joi, președintele Consiliului European, Charles Michel, pe contul său de Twitter.