Rusia a dat Ucrainei termen limită până marţi la ora 06.00 GMT să-şi plătească datoriile însă până la urmă pare să fie făcut un pas înapoi după ce oficialii au anunţat că discuţiile mijlocite de Comisia Europeană vor continua marţi seară sau miercuri, la Bruxelles.

O sursă de la Gazprom care a dorit să-şi păstreze anonimatul a declarat că Rusia livrează Ucrainei cantitatea obişnuită de gaze naturale. 'Ucraina a luat o cantitate ridicată de 112-115 milioane metri cubi pe zi, în condiţiile în care pompează gaze în facilităţile de stocare. Tranzitul spre Europa rămâne stabil la 200 milioane metri cubi pe zi', a declarat sursa. Un purtător de cuvânt de la Gazprom a confirmat şi el că livrările spre Uniunea Europeană sunt stabile.

Ultima rundă de negocieri între Rusia şi Ucraina s-au încheiat marţi dimineaţă fără un acord cu privire la preţul gazelor naturale. Ucraina vrea să modifice un contract din 2009 care obligă Kievul să cumpere un volum fix de gaze naturale, indiferent dacă are sau nu nevoie de întreaga cantitate, la un preţ de 485 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, cel mai mare preţ plătit de orice client al Gazprom din Europa. În schimb, Moscova susţine că Ucraina trebui să-şi plătească cel puţin o parte din datorii înainte de a putea discuta chestiunile care ţin de preţ.

Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a precizat că a propus 'un plan foarte constructiv pe care credem că toţi participanţii ar putea şi ar trebui să-l accepte'. 'Vrem o soluţie globală care să regleze chestiunea preţului gazului şi plata datoriei, dar nu putem accepta mecanismul de calcul al preţului propus de Gazprom. Vrem un preţ echitabil şi bazat pe piaţă', a replicat ministrul ucrainean al Energiei, Iuri Prodan.

La finele lunii mai, Gazprom a primit suma de 786,4 milioane de dolari de la compania ucraineană Naftogaz pentru livrările de gaze naturale, însă oficialii ruşi au solicitat plata unei noi sume de 1,47 de miliarde de dolari, reprezentând valoarea facturilor pentru lunile noiembrie şi decembrie 2013. Dacă însă nu se va ajunge la un acord privind plata acestei sume la data menţionată, Rusia va solicita şi plata a 500 de milioane de dolari pentru livrările din lunile aprilie şi mai 2014, au avertizat oficialii ruşi. 'Tensiunile dintre Rusia şi Ucraina nu s-au încheiat şi este posibil să mai continue o vreme, ameninţând stabilitatea tranzitului gazelor naturale ruseşti spre Europa via Ucraina', apreciază analiştii de la banca rusească Alfa bank.

Grupul rus Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei şi jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina. Anul trecut, grupul rus a livrat Europei o cantitate de 162,7 miliarde de metri cubi via Ucraina, Belarus şi Turcia.
Sursa> Agerpres