„Aş vrea să le reamintesc liderilor de la Londra: într-un astfel de scenariu, vărsarea de sânge a noului ciclu de escaladare va fi pe conştiinţa lor, la fel şi consecinţele militare şi politice pentru continentul european şi întreaga lume”, a transmis miercuri seară Ambasada Rusiei din Marea Britanie, relatează agenția Tass, citată de cotidianul frencez Le Monde.

Rusia va găsi o modalitate de reacţie la orice măsură inamicală a părţii britanice”, a avertizat Ambasada Rusiei, potrivit agenţiei Reuters.

Rishi Sunak nu exclude furnizarea de avioane de vânătoare Ucrainei

Tot miercuri seară, premierul britanic Rishi Sunak a declarat că nu exclude posibilitatea furnizării de avioane de vânătoare Ucrainei, în cadrul asistenţei pentru respingerea invaziei militare ruse. Guvernul de la Londra nu a luat încă o decizie în acest sens.

„Noi am fost foarte clari de la început în privinţa furnizării de asistenţă militară Ucrainei şi nimic nu este exclus. În privinţa avioanelor de vânătoare, sigur că fac obiectul discuţiilor, de aceea am anunţat astăzi că vom antrena piloţi ai Forţelor Aeriene ucrainene pe platforme la standarde NATO”, a declarat el, întrebat dacă Marea Britanie va furniza avioane de vânătoare Ucrainei.

Premierul britanic a făcut aceste declarații cu ocazia vizitei efectuate alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la Baza aeriană britanică Dorset, unde sunt instruiţi militari ucraineni.

Potrivit BBC News, aceștia au semnat o declarație de unitate.

Preşedintele Volodimir Zelenski a mulţumit Marii Britanii pentru sprijinul acordat Ucrainei.

„A fost o discuţie foarte fructuoasă. Mulţumesc pentru voinţa de ajutare a ţării noastre”, a spus acesta.

Marea Britanie îi va antrena pe soldații ucraineni

Guvernul s-a confruntat cu presiuni pentru a oferi avioanele atât din partea oficialilor ucraineni, cât și a fostului prim-ministru Boris Johnson, dar a spus în mod repetat că ar dura mult timp pentru a antrena luptătorii ucraineni să folosească avioanele.

Cu toate acestea, Guvernul de la Londra a anunțat miercuri că va oferi soldaților ucraineni instruire pe avioane. Purtătorul de cuvânt al prim-ministrului a oferit mai multe detalii miercuri.

„Sperăm să primim primii piloți ucraineni pentru instruire în primăvară. Evident, dorim să înceapă cât mai curând posibil. Primul ministru l-a însărcinat pe ministrul Apărării să investigheze ce avioane am putea oferi, dar, pentru a fi clar, aceasta este o soluție pe termen lung, mai degrabă decât o capacitate pe termen scurt, de care Ucraina are cea mai mare nevoie acum”, a spus purtătorul de cuvânt al premierului britanic.