Testul rachetei anti-satelit cu ascendiune directa, cunoscuta sub numele de Nudol, a avut loc pe 18 noiembrie, potrivit oficialilor din domeniul apararii familiari cu rapoartele testului. Acesta a fost primul test de succes din trei încercări, au declarat oficialii care au vorbit sub acoperirea anonimatului.

Odata cu acest succes al testului rachetei anti-satelit, Rusia s-a alăturat Chinei în procesul de înarmare a forțelor sale cu arme spatiale strategice. Cu 20 de zile mai devreme, China a efectuat un test similar. Racheta anti-satelit cu ascensiune directa Dong Neng-3 a fost testata pe 30 octombrie, în vestul Chinei.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului nu a comentat imediat succesul testul rusesc.

Comandantul Air Force Space Command, generalul John Hyten a avertizat că atât Rusia, cât și China dezvolta capacități de război in spațiul cosmic, ce amenință sateliții SUA.

"Ei dezvoltarea capacități care ne ingrijoreaza", a spus Hyten, potrivit unui raport aparut in Colorado Springs Gazette, publicat cu o zi înainte de testul rusesc.

Putine informatii au iesit la iveala in ce priveste secretosul programul rusesc. Cu toate acestea, ca și în China, programul rachetelor antisateliti al Federației Ruse pare legat direct de programele sale de apărare antirachetă.

Relatarile presei de stat din Rusia au identificat un transportor-lansator mobil descris ca fiind "un nou complex de interceptare rusesc cu rachete cu rază lungă de actiune, destinat apararii si segmentului spatial." Noua arma este dezvoltata de concernul Almaz-Antey Air Defense.

John Hyten, comandantul Comandamentului Spatial, a declarat că nu vrea să vadă un conflict care sa se extindă in spațiu, dar a menționat: "trebuie să fim în măsură să ne apărăm." Oficialul militar american a spus de ca mai multe tari, inclusiv Rusia, Coreea de Nord, China, Iran, dezvolta capacități anti-satelit.

Analistii spun ca amenințarile la adresa satelitilor din spațiu scot în evidență o vulnerabilitate strategică. Cu mai puțin de două duzini de rachete antisatelit, Rusia sau China ar putea paraliza domeniile de Intelligence, navigație și capabilități de comunicații care sunt capitale pentru operațiunile militare și infrastructura civila.

Mark Schneider, fost oficial al Pentagonului, a declarat testul rus subliniază eșecul Statelor Unite de a se pregăti pentru un război in spațiu.

"Exista o enorma asimetrie în ceea ce privește în jocul referitor la armele spațiale", a declarat Schneider la Institutul National pentru Politici Publice.

"Timp de decenii, Congresul SUA a împiedicat inarmarea spatiala american și a dezvoltat chiar o capacitate ASAT la sol", a spus Schneider. "Nu există nicio constrângere in ce-i priveste pe rusi și Rusia încalcă tratatele de control al armamentelor atunci când acest lucru este în interesul lor și au găsit posibilitati ample pentru a face acest lucru."

Un raport neclasificat din februarie 2015 al Defense Intelligence Agency prezentat Congresului a aratat că "liderii militari chinezi și ruși înțeleg avantajele unice oferite de sistemele spațiale și dezvolta capacităților care pot impiedica ca SUA sa utilizeze spațiul în caz de conflict", a adăugat Schneider.

Pavel Podvig, director al Proiectului Forțelor Nucleare din Rusia, a spus ca o imagine grafică prezentand Nudol a fost postata pe un site rusesc.

"Informațiile sunt limitate, dar din ce va pot spune Nudol este dezvoltat ca o componentă a unui sistem de apărare anti-rachetă", a explicat Podvig. "Acesta poate fi legat de programul care va upgrada programul de apărare anti-rachetă al Moscovei. Ar putea fi parte a proiectului cunoscut sub numele de Samolet-M."

Utilizarea Nudol pentru a lovi sateliții este posibila, potrivit lui Podvig, care a remarcat utilizarea de catre americani în 2008 a unui interceptor anti-racheta modificat Navy SM-3 pentru a dobora un satelit national de recunoastere.

Cu toate acestea, Podvig spune ca sistemul rusesc Nudol pare să utilizeze un radar staționar, care ar putea oferi o capacitate limitată anti-satelit. Imaginea „mobila” postata online ar putea indica faptul ca sistemul este mobil, dar fără radar mobil sistemul ar fi limitat la a lovi sateliti care survoleaza Moscova.

Rusia a anuntat recent planurile de a actualiza sistemul de apărare anti-rachetă ale Moscovei, care utilizează interceptori nucleari de vârf.

Colonelul Andrei Cheburin, comandant al batalionului rus de rachete din cadrul Forțelor Aerospatiale, a declarat sambata la radioul rusesc că apărarea anti-rachetă s-a modernizat.

"Foarte curând vom primi un sistem actualizat de apărare antirachetă cu noi mijloace de distrugere, îndeplinind astfel sarcina de a oferi apărare antirachetă pentru Moscova în orice mediu", a declarat Cheburin.

Administrația Obama a fost un opozant vocal al dezvoltarii de catre China a armamentului anti-satelit, dar nu a făcut nici o mențiune referitoare la programul similar rusesc.

Un purtator de cuvant al Departamentului de Stat nu a avut nici un comentariu imediat referitoar la testul Nudol al Rusiei. Oficialii Departamentului de Stat au spus in trecut ca dezvoltare de arme spatiale de catre China are un efect destabilizator.

"Dezvoltarea continuă și testarea sistemelor distructive anti-satelit ASAT are un efect destabilizator și amenință securitatea pe termen lung precum si mediul spațiului cosmic", a spus in Februarie Frank Rose, Secretar de Stat adjunct pentru controlul armamentelor, verificare și conformitate.

China a efectuat mai multe teste de arme anti-satelit, inclusiv un test in 2007, care a lăsat pe orbita Pamantului zeci de mii de bucăți de material periculos plutind în spațiu. Aceste resturile continuă să amenințe satelitii atât echipaj, cat și fără pilot.

În acest timp, un satelit ce orbiteaza la poli, apartinand National Oceanic si Atmospheric Administration – NOAA 16, s-a dezintegrat in spatiu în mod misterios săptămâna trecută, potrivit Air Force’s Joint Space Operations Center.

"Cauza este încă necunoscuta în acest moment", a declarat John Leslie, un purtator de cuvant NOAA.

Purtătorul de cuvânt al Air Force Space Command, Nick Mercurio, a declarat ca niciun satelit sau alte obiecte au fost detectate în apropierea NOAA 16 înainte ca acesta sa se dezintegreze pe 25 Noiembrie. Resturile sale nu reprezinta in prezent un risc pentru alți sateliți, a spus Mercurio.

Citeste articolul original pe The Washington Free Beacon. Copyright 2015