"Există o probabilitate substanţială pentru o prăbuşire a Chinei după 2013", declara recent Roubini la o conferinţă în Singapore. Economistul, ce a devenit cunoscut după ce a "prezis" criza imobiliară din Statele Unite, spune că principala problemă a Chinei o reprezintă supra-investiţiile în infrastructură.

Acestea depăşesc deja 50% din Produsul Intern Brut al Chinei, iar Roubini spune că în ultimii 60 de ani poate găsi mai multe exemple de economii care s-au prăbuşit datorită supra-investiţiilor, cum ar fi Uniunea Sovietică în anii ’60 şi ’70 sau Asia de est, după criza din 1997. Iar situaţia din China de azi este asemănătoare: Roubini povesteşte că a călătorit recent cu noul super-tren Maglev din Shanghai la Hangzou şi că jumătate din locuri erau neocupate, iar gările de pe parcurs erau pustii.

Răspunsul chinezilor n-a întârziat. "Nu construieşti infrastructură aşteptându-te să funcţioneze la capacitatea maximă din prima zi. Construieşti bazându-te pe creşterea cererii. Întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem este ce înseamnă prăbuşire pentru o economie care creşte anual cu 10%?", spune, pentru Reuters, un analist bancar chinez neautorizat să vorbească public.

Chiar o reducere a ritmului creşterii, până la 5%, ar presupune o creştere a cererii, aliniate la PIB-ul Chinei, de 400.000 de tone de cupru şi de 30 milioane de tone de minereu de fier. “China este în boom. Nu putem vorbi nici măcar despre o încetinire, darămite despre o prăbuşire!", mai spune analistul chinez.

Pesimismul lui Roubini nu este împărtăşit nici de marii producători de materii prime, giganţii Rio Tinto, Xstrata sau Noble Group anunţând majorarea capacităţilor de producţie şi proiecte de extindere, toate fundamentate pe creşterea cererii din China. "Investiţiile australiene în minierit – companiile australiene îşi vând preponderent producţia pe piaţa chineză n.r. – au crescut de la 20 de miliarde de dolari în 2009 la 50 de miliarde de dolari în 2010, adică într-un singur an. Acest lucru sugerează că minerii nu cred în scenariul lui Roubini", spune Ben Westmore, economist la Banca Naţională a Australiei. Cu o scurtă pauză, pe vârful crizei financiare, piaţa materiilor prime a cunoscut un boom important în ultimii şapte ani, principalul motiv al creşterii fiind apetitul uriaş al Chinei pentru comodităţi.