Creditorii privaţi care i-au împrumutat Greciei bani, cum ar fi băncile şi fondurile de investiţii, se vor întâlni la Paris, după ce negocierile purtate pentru a reduce datoriile elene nu au fost concludente.

"Grecia va fi prima ţară care-şi va restructura datoria, dar nu cred că va fi şi ultima", a spus Roubini pentru CNBC, de la Forumul Economic Mondial de la Davos. Iar în lipsa unor măsuri rapide, Grecia ar putea deveni prima ţară care să părăsească zona euro, a spus cel care a prezis criza financiară.

Banca Centrală Europeană trebuie să acţioneze rapid cu măsuri de "relaxare monetară masivă" pentru a preveni agravarea crizei, în timp ce măsurile de austeritate ar trebui domolite, este sfatul economistului care spune că euro trebuie să fie cu 20 sau chiar 30 la sută mai slab pentru a ajuta economiile din zona euro.

"În statele periferice zonei euro există o recesiune severă. Mai puţină austeritate, mai multă creştere: de asta are nevoie acum zona euro, unde există prea multe probleme pentru ca ele să fie rezolvate de tipărirea de bani de către Banca Centrală Europeană", a declarat Roubini.

FMI a revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei mondiale în acest an, din cauza efectelor crizei datoriilor din zona euro. Fondul se aşteaptă ca productivitatea economică globală să încetinească la 3,3% în 2012, în ciuda unei estimări de 3,8%.