EBITDA (profitul înaintea dobânzilor, taxelor şi amortizărilor) a fost de circa 51 milioane de dolari, iar cifra consolidată de afaceri a companiei a fost de 1,1 miliarde de dolari, în scădere cu 16% faţă de nivelul obţinut în perioada similară din 2011. La nivelul primelor 9 luni, compania a reuşit să menţină stabil rezultatul net consolidat, acesta fiind în continuare negativ de aproximativ 115 milioane dolari, faÑă de 113 milioane dolari înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Rezultatele financiare au fost influenţate de creşterea semnificativă a marjelor de rafinare de la aproximativ 13 USD/tonă în T3 2011 la aproximativ 80 USD/tonă în T3 2012, pe fondul unei diferenţe medii dintre benzină şi ţiţei de 50 USD/tonă, până la nivelul de 214 USD/tonă, în timp ce diferenţa la motorină a crescut cu 31 USD/tonă, până la nivelul de 142 USD/tonă. La aceste rezultate a contribuit şi creşterea cursului valutar, de + 20% pentru RON/USD şi +6% pentru RON/EURO în T3 2012, în timp ce diferenţa dintre ţiţeiul Ural şi Brent a înregistrat o scădere de 71%.
Valoarea totală a exporturilor realizate de Rompetrol Rafinare (rafinăriile Petromidia şi Vega, Rompetrol Petrochemicals şi Rompetrol Gas) în perioada ianuarie-septembrie 2012 s-a ridicat la 1,289 miliarde dolari. Compania a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, valoarea totală a aportului în primele nouă luni ale anului ridicându-se la peste 907 milioane de dolari.
Segmentul de rafinare, care cuprinde – rafinăria Petromidia şi rafinăria Vega Ploieşti, a înregistrat în trimestrul al treilea o creştere semnificativă a rezultatului operaţional (EBITDA), de 45,7 milioane de dolari, de la un nivel negativ de 18 milioane de dolari, coroborată cu îmbunătăţirea rezultatului net de 24 milioane dolari, de la o valoare negativă de 49,7 milioane de dolari.
Performanţele din T3 au contribuit la îmbunătăţirea rezultatelor generale obţinute de segmentul de rafinare în primele nouă luni. Astfel, EBITDA a crescut de la un milion de dolari în 2011 la 11 milioane de dolari, în timp ce rezultatul net nu a variat semnificativ faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, având o valoare negativă de 88 milioane dolari, faţă de nivelul de 84 milioane înregistrat în 2011.
În primele 9 luni din 2012, cantitatea de materie primă procesată de Rompetrol Rafinare (rafinăriile Petromidia şi Vega) a fost de 2,995 milioane de tone, cu 4% mai mică comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, fiind negativ influenţată de condiţiile nefavorabile de piaţă şi în special de condiţiile meteo severe din trimestrul I 2012.
Vânzările de carburanţi ale companiei în perioada ianuarie-septembrie s-au ridicat la peste 2 milioane de tone, 46% din carburanţii comercializaţi fiind livraţi la export, atât către companii ale Grupului (Rompetrol Moldova, Rompetrol Bulgaria, Rompetrol Ucraina, Rompetrol Georgia) cât şi către alţi parteneri tradiţionali din regiunea Europei Centrale şi de Est (Turcia, Serbia sau Grecia).
Rompetrol Rafinare a finalizat în trimestrul al treilea lucrările la instalaţia de Recuperare Sulf, ultima fază a programului de creştere a capacităţii de procesare a rafinăriei Petromidia la cinci milioane tone de materie primă/an, în urma unei investiţii de 47 de milioane de dolari, potrivit Agerpres.
În 2012, Rompetrol Rafinare şi-a bugetat un program de investiţii care se ridică la 83 milioane de dolari, din care circa 42% au vizat programul de extindere a capacităţii de prelucrare a rafinăriei Petromidia, început în 2006 şi având o valoare totală de 380 milioane dolari.
La acestea se adaugă peste 220 de milioane în proiecte de infrastructură care să susţină creşterea capacităţii de procesare a rafinăriei – construcţia terminalului marin din largul Mării Negre pentru aprovizionarea cu ţiţei, triplarea capacităţii de tranzit a produselor petroliere prin Dana 9 a portului Midia, reabilitarea parcului de rezervoare ţiţei şi produse finite şi construcţia terminalului de import-export gaz petrolier lichefiat. De asemenea, compania a alocat suplimentar peste 50 milioane de dolari pentru proiecte de mediu, conform aceliași surse.
Cifra de afaceri consemnată de segmentul de distribuţie la 9 luni a fost de 1,95 miliarde de dolari, în scădere cu 11% faţă de nivelul atins în perioada similară din 2011 ca urmare a scăderii cu 8% a volumelor tranzacţionate. În acelasi interval, rezultatul operaţional s-a diminuat cu 35%, de la 32,59 milioane de dolari la 21,15 milioane de dolari, pe fondul scăderii cererii de produse petroliere şi a marjelor comerciale, cu 29% în cazul segmentului de retail şi cu 41% pentru en-gros şi parteneri.
În prezent, Rompetrol Downstream operează la nivel naţional 741 de puncte de distribuţie carburanţi (staţii proprii, staţii Partener, staţii Rompetrol Express, baze interne de 9 şi 20 metri cubi). La acestea se adaugă şi reţeaua Rompetrol Gas formată din 220 de staţii distribuţie GPL auto, 5.000 de puncte de distribuţie butelii şi 3 staţii de îmbuteliere GPL la Constanţa, Arad şi Bacău.
Rompetrol Petrochemicals a avut o cifră de afaceri de 179 milioane de dolari în primele nouă luni ale anului 2012, în scădere cu 39% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar EBITDA a atins în primele nouă luni din 2012 un nivel negativ de 8,4 milioane dolari. Cantitatea de materie primă procesată a fost mai mică cu 30% în primele nouă luni 2012 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Această situaţie a fost cauzată de oprirea temporară a instalaţiei HDPE, în vederea modernizării pentru producerea de noi sorturi cu potenţial pentru piaţă.