Programul vizează extinderea capacităţii de procesare la 7 milioane de tone pe an, creşterea randamentului de rafinare, îmbunătăţirea calităţii produselor, precum şi reducerea impactului asupra mediului înconjurător, se arată într-un comunicat remis ieri de companie şi citat de Agerpres.

În prima fază a proiectului, compania românească va asigura proiectarea şi procurarea materialelor şi a echipamentelor necesare construcţiei de noi instalaţii, dar şi pentru modernizarea celor existente. Potrivit sursei citate, în cursul anului 2014, rafinăria Pavlodar va analiza posibilitatea lansării celei de-a doua etape a proiectului, ce are ca principale obiective îmbunătăţirea randamentului de prelucrare a ţiţeiului şi creşterea producţiei de combustibili de calitate superioară. Aceasta fază este prognozată a se încheia în cursul anului 2018.

În cadrul programului vor fi modernizate un număr de 10 instalaţii.

Rafinăria Pavlodar, situată în nord-estul ţării, a fost construită în 1978, fiind proiectată pentru procesarea ţiţeiului vest-siberian. Parte a KazMunayGas din 2009, aceasta este cea mai mare unitate de producţie a produselor petroliere din Kazahstan şi cea mai modernă din regiunea Asiei Centrale. În 2012, rafinăria a procesat o cantitate de 5 milioane de tone de ţiţei.
Spre comparaţie, niciuna din cele trei rafinării în funcţiune din România nu a reuşit o astfel de performanţă. Nici măcar Petromidia, cea mai mare rafinărie din România, după ce kazahii de la Rompetrol au finalizat în toamna anului trecut programul de investiţii, prin care a fost majorată capacitatea de rafinare de la 3,5 la 5 milioane de tone de ţiţei pe an.

Rominserv este contractorul general al grupului Rompetrol, susţinând dezvoltarea operaţiunilor şi activităţilor acestuia de rafinare, marketing şi trading, dar şi explorare şi producţie, servicii petroliere, EPCM, transport.

Grupul Rompetrol este deţinut integral de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan – KazMunayGas, fiind prezent în 12 ţări şi cu majoritatea activelor şi operaţiunilor în Franţa, România, Spania şi Sud-Estul Europei. În 2012, Grupul a înregistrat o cifră de afaceri de 10,8 miliarde dolari.