Românii și obsesia pentru mândrie

Exista o tendință în rândul creatorilor de modă militară să-i facă pe soldați mai impunători și acoperământul capului trebuia să fie cât mai înalt. Prizonierii austro-ungari au spus la interogatorii că ostașii români erau vizibili de la mare distanță prin cele două moțuri ale capelei. Din păcate, informația s-a pierdut prin mormanele de hârtii ale armatei și nu se știe exact câte victime au fost din cauza tirului de precizie. În plus, atacurile prin surprindere au fost mai puține. Este interesant de precizat că militarii implicați în ostilități încă din anul 1914 au încercat să devină cât mai șterși pe câmpul de luptă și celebrele coifuri cu vârfuri ascuțite ale germanilor au fost înlocuite treptat cu căștile metalice ajunse un simbol. Francezii au renunțat cu greu la uniformele frumos colorate, vestoanele fiind albastre și pantalonii de un roșu foarte vizibil. Au fost necesare sute de mii de victime pentru a se face această trecere. Ofițerii români n-au făcut ceva pentru a modifica măcar acoperământul capului și au fost totuși doi ani în care s-ar fi putut învăța ceva din lecțiile sângeroase oferite de Antanta și Puterile Centrale.

A sosit următoarea conflagrație mondială și ofițerii români erau deosebit de încrezuți. S-au prezentat pe câmpul de luptă cu chipiuri frumoase și înalte. Cum partea sovietică avea foarte mulți trăgători de elită dotați cu puști cu lunetă, pierderile în oameni instruiți au fost deosebit de grele la eliberarea Basarabiei și a Bucovinei de Nord. S-au dat ordine stricte pentru ca ofițerii să capete o ținută cât mai asemănătoare cu a trupei.

”Timpul a trecut și a venit epidemia de coronavirus”

Lecțiile Istoriei au fost uitate și poporul român merge înainte. S-a spus că noua boală se transmite prin picăturile infecțioase din aer și că trebuie purtată mască de protecție. Românii nici n-au vrut să audă de această regulă simplă de ocrotire a plămânilor. Indiferent de situația epidemiologică, locuitorii pun masca astfel încât să rămână nasul deasupra. Motivează că nu pot respira, dar adevărul este că vor să-și demonstreze o superioritate față de cei ce se supun legilor și regulamentelor. Acest obicei se manifestă de la elevi până la persoanele instruite și mulți profesori nu fac excepție de la regulă. Vor cu orice preț să nu fie precum ceilalți, banali și supuși.

Din păcate, mândria costă și boala se menține pe meleagurile celor ce se laudă că sunt mândri și puternici. Chiar dacă au fost înregistrate oficial 1,8 milioane de bolnavi și peste 58.000 de decese, regulile sanitare nu sunt respectate de cei ce cred că sunt viteji și grozavi. Mulți încă n-au putut să priceapă ce înseamnă o boală și așa vor rămâne. Obsesia unei superiorități a individului care este integrat într-o masă informă prin intermediul mijloacelor electronice poate să genereze multă suferință socială, dar creierul spălat nu mai este conștient de ceea ce se întâmplă în realitate. Dacă se face un calcul simplu, se poate constata imediat că fiecare om a ajuns să vadă o victimă din familie, cercul de prieteni sau din rândurile cunoscuților. Nu contează! Mândria este mai puternică decât rațiunea și se merge înainte cu ura împotriva măștilor și a legilor. Au trecut doi ani de când au apărut cazurile de coronavirus și oamenii poartă masca incorect, mulți doar atunci când se apropie un polițist sau un profesor.