Românii se vor putea vaccina în curând cu cea de-a treia doză. Eficiență crescută împotriva noilor mutații

Medicul Adrian Marinescu este de părere că românii doritori se vor putea vaccina cu ce-a de-a treia doză în toamnă. Acesta mai spune că toate companiile care au produs vaccinuri anti-COVID au spus că la un moment dat va fi nevoie de un update. Medicul precizează că acest update se referă la noile mutații și la cum vaccinul trebuie adaptat și pentru acestea, notează gândul.ro.

„Probabil că o să apară destul de repede. Aș face următoarea precizare. Coeficiență mai mare, pentru că și variantele actuale de vaccin pot fi folosite cu brio. E vorba de a crește componentele legate de eficiență și de altfel, știți bine că toate companiile producătoare, încă de la început au spus că, la un moment dat, va fi un update care se referă la exact la noile mutații. Acum vorbim de varianta Delta că ne interesează foarte tare, apropo de impact. Cât de probabil este ca această doză să fie de făcut peste tot în lume, inclusiv în România?

De ce? Pentru că vorbim de variante noi și în plus venim și cu o stabilitate mai mare legată de imunitate. Nu ar fi neapărat o problemă legată de doze, eu m-aș gândi, cum ne pregătim pentru situația mai grea și cum reușim să rămânem echilibrați și cu calm, așa cum cred că am făcut în toată pandemia, sau așa trebuia. Să ne gândim că nu contează numărul de infectări. Până la urmă, ne interesează dacă sunt cazuri severe și care presupun spitalizare”, a spus Adrian Marinescu, director medical Institutul „Victor Babeş” Bucureşti.

Se pregătește o a treia doză

Având în vedere că varianta Delta a coronavirusului se răspândește mult mai repede și face nenumărate victime, Pfizer BioNTech planifică să ceară autorizarea pentru o a treia doză de vaccin, în special în SUA și Europa.

Mai mult decât atât, companiile au trimis rezultatele obținute în urma unor  teste. Aceste date confirmă efectele pozitive pe care le poate avea o a treia doză de vaccin.

”Pfizer şi BioNTech au constatat rezultate încurajatoare ale unor teste în curs pentru o a treia doză din vaccinul actual”, au explicat companiile care ”intenţionează să transmită aceste date către FDA, EMA şi alte autorităţi de reglementare în următoarele săptămâni”, arată un comunicat.

Potrivit comunicatului, din datele preliminare ale studiului reiese faptul că o doză de rapel administrată la 6 luni de la a doua doză are un profil de toleranță coerent, provocând niveluri ridicate de anticorpi neutralizanți.

Sursă foto: Dreamstime