„Valoarea garanțiilor imobiliare estimate de către evaluatorii autorizați în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2015 se ridică la peste 10,1 miliarde de euro. Cele mai multe proprietăți evaluate pentru creditele acordate sunt de departe cele rezidențiale, dar cele mai scumpe proprietăți finanțate prin bancă rămân cele comerciale”, a declarat Daniel Manaţe, preşedintele Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR), care gestionează baza de date.

În perioada analizată au fost evaluate pentru creditare peste 41.000 de proprietăți rezidențiale, reprezentând aproape 73% din total, urmate la mare distanță de cele aproximativ 6.000 de terenuri și 5.000 de proprietăți comerciale. Cele mai valoroase proprietăți evaluate sunt însă din zona comercială. Acestea s-au ridicat la peste 3,2 miliarde de euro în cele 6 luni analizate.

”În trimestrul patru, valoarea proprietăților comerciale gajate a fost aproape dublă față de trimestrul trei, deși numeric diferența a fost mult mai mică. Tragem de aici concluzia că în ultimele trei luni ale anului s-au vândut câteva proprietăți comerciale foarte valoroase”, adaugă președintele ANEVAR.

Dintre proprietățile rezidențiale evaluate în perioada iulie-decembrie 2015, cele mai multe au fost apartamente de bloc (peste 30.000), reprezentând circa 73% din totalul numeric. Valoarea însumată a acestora a fost de peste 1,4 miliarde de euro. Casele cu teren evaluate (peste 9.000 de proprietăți) au reprezentat 23% din totalul numeric.

Cele mai multe rapoarte de evaluare au fost realizate pentru proprietățile din Ilfov (5.194 rapoarte), urmate de cele din Cluj (3.385 rapoarte), Constanța (3.113 de rapoarte), Timiș (2.818 de rapoarte) și Brașov (2.238 de rapoarte). Din Capitală, cel mai activ sector pentru creditarea imobiliară a fost Sectorul 3, cu 2.295 de rapoarte.

Topul pe orașe al celor mai scumpe apartamente de bloc, conform analizei pe a doua jumătate a anului trecut, plasează tot Bucureștiul în fruntea listei, urmat de Cluj-Napoca, Timișoara și Constanța. Cele mai ieftine apartamente de bloc pot fi găsite în Sf. Gheorghe (jud. Covasna), unde valoarea medie de piață pe metru pătrat ajunge la 449 de euro.