America este dependenta de doua resurse externe: petrol si “creierele” imigrantilor. In ultimul timp, ii este insa tot mai greu sa le obtina. Vechilor probleme cu importurile de petrol li se adauga, mai nou, scaderea interesului strainilor de a studia in Statele Unite.



Incepand cu 1971, timp de mai bine de 30 de ani, numarul de straini veniti la studii in SUA a crescut in fiecare an. Acest trend pozitiv a fost insa oprit de evenimentele tragice din 2001. De atunci, numarul studentilor din unele tari a scazut dramatic. Pentru romani, vestea ar putea fi buna, cei care doresc sa mearga sa studieze peste Ocean avand sanse sa fie acceptati mai usor la universitati americane.


Intre anii universitari 2001/2002 si 2004/2005, a scazut numarul de studenti veniti din Arabia Saudita (-45%), Norvegia (-39%), Indonezia (-33%), Thailanda (-25%), Pakistan
(-27%), Rusia (-23%). Aceste diminuari au fost compensate partial de cresterea numarului de studenti din tari ca India si Coreea de Sud, dar prima reducere a numarului total de straini (cu 2,5%) a fost inregistrata in anul universitar 2003/2004.


Pentru multe universitati americane, chiar mai ingrijoratoare decat scaderea numarulului de studenti straini este diminuarea mult mai accentuata a numarului celor care trimit dosare de admitere. Cu alte cuvinte, universitatile nu mai au de unde alege, ca in trecut, iar aceasta poate contribui la o scadere a calitatii academice a studentilor admisi. Evolutia este strans legata de politica Statelor Unite de dupa 2001, are legatura cu deteriorarea imaginii SUA in lume si a fost consemnata repetat de presa americana a ultimilor ani.


Cauzele declinului sunt multiple. In primul rand, dupa 2001, impunerea unor proceduri mai complicate de obtinere a vizelor a iritat cetatenii multor state straine si le-a creat perceptia ca nu mai sunt bineveniti in America. O alta cauza este mutarea unei parti importante a industriei americane in Asia. Aceasta i-a facut pe cei care isi pierd locurile de munca sa fie mai putin prietenosi cu imigrantii si sa devina mai nationalisti.


In acest mediu, unii intelectuali straini nu se mai simt la fel de bine ca in trecut si nu mai recomanda prietenilor din tarile lor sa studieze in SUA. si, pentru ca multi tineri ajung la studii in America datorita recomandarilor pozitive facute de cei care deja au studiat acolo, este normal ca numarul celor interesati sa scada.


O alta cauza importanta este imbunatatirea conditiilor economice si politice in unele tari ca Rusia si China. Tinerii castiga mult mai bine acasa, este mai multa democratie si nu isi mai doresc la fel de mult sa mearga la studii in strainatate. Acest trend se inregistreaza si in Romania, unde unii tineri au venituri anuale din salarii mai mari decat ar obtine daca ar merge cu o bursa in strainatate.
Pentru SUA, acest declin are un impact negativ din trei motive principale. In primul rand, sumele aduse de studentii straini in anul universitar 2004/2005 au depasit 13,3 miliarde dolari. La nivel postuniversitar (graduate), 50% din fondurile necesare acoperirii costurilor cu studiile au provenit din afara SUA. La studiile universitare (undergraduate), in schimb, aproximativ 90% din sumele totale au fost aduse din strainatate. Daca scade interesul pentru America, scad si incasarile din exportul de educatie.


In al doilea rand, vor fi mai putini absolventi straini care raman in Statele Unite si care contribuie la mentinerea suprematiei economice in lume a acestei tarii. O alta pierdere, in cazul in care tendinta se va accentua, tine de influenta globala. Absolventii care se intorc in tarile lor sunt considerati ambasadori ai intereselor americane in lume, dupa cum marturiseste chiar secretarul de stat Colin Powell: “Nu ma pot gandi la o valoare mai mare pentru tara noastra decat prietenia viitorilor conducatori ai lumii, care au fost educati aici (in Statele Unite n.r.)” Deci, mai putini absolventi inseamna mai putini “ambasadori”.


SUA au, asadar, un interes deosebit ca numarul studentilor internationali sa nu scada. In aceste conditii, conjunctura devine foarte buna pentru romanii care vor sa mearga la studii peste Ocean, mai ales ca in Romania vizele s-au acordat usor in ultimii ani. In prezent, desi perceptia generala din tara noastra este ca foarte multi tineri romani pleaca la studii in Statele Unite, numarul acestora este cu mult mai mic decat cel al studentilor din tari ca Ghana, Nigeria, Turcia, Kenia sau Nepal.

13,3 miliarde de dolari

Aceasta este suma pe care au adus-o studentii straini in Statele Unite in anul universitar 2004/2005, pentru taxe de scolarizare si cheltuieli personale.