Românii continuă să plece la muncă în străinătate pentru a-și câștiga existența, pentru a câștiga capital, în speranța unui viitor mai bun. Fie că sunt mame, tați, surori, frați sau rude, aceștia lasă un gol imens în viața familiei și în societatea din care pleacă. Pe termen lung, românii plecați la muncă în străinătate sunt un câștig pentru economia românească. Își fac curaj, merg și muncesc, apoi aduc banii acasă, îi introduc în economia românească, achiziționându-și lucruri de care au nevoie. Milioane de români fac aceasta în fiecare an. Le-ar fi fost mai bine rămâneau în țară? Cu siguranță nu, pentru că n-ar fi reușit să prospere la același nivel la care au făcut-o datorită muncii în străinătate. Sunt mulți care au ales să nu plece, așteptând o schimbare radicală în societate și sperând că acasă le va fi mult mai bine, însă s-au înșelat și, probabil, acum regretă că nu au încercat să meargă să muncească mai devreme peste granițe.

În România, majoritatea oamenilor se zbat să supraviețuiască, salariile sunt mici, iar prețurile continuă să crească. Multe produse costă cât în țările din vestul Europei, în timp ce salariile sunt mult mai mici.

Pentru viitorul economiei noastre, câștigul este mare. Peste câțiva ani, acești oameni se vor întoarce în țară cu capital și experiență și vor deschide diverse afaceri în diferite domenii. Vor veni cu idei noi, cu tehnologii noi, cu parteneriate noi și vor începe să facă bani aici în același domeniu din care au făcut bani afară. Unii vor investi în agricultură, vor exploata pământul așa cum au văzut în statele din vestul Europei. Alții vor investi în construcții, servicii, vor deschide restaurante sau pensiuni și vor crea parteneriate cu investitori străini, cu al căror capital se vor crea locuri de muncă. Un câștig pentru economie provine și din faptul că românii plecați în afară au acces, prin mediile în care lucrează, la tehnologiile de ultimă oră. Fără tehnologie și fără educație nu te poți dezvolta, nu poți fi competitiv pe o piață în care lucrurile se schimbă cu o viteză fantastică. În industrie, să cunoști și să știi să folosești tehnologiile de ultimă oră contează foarte mult.

Singura șansă pentru zone moarte economic

Provin dintr-o regiune în care majoritatea oamenilor lucrau în minerit. Minele s-au închis, însă nu s-au creat, în schimb, alte locuri de muncă. Odată cu acest domeniu au căzut și altele, pe orizontală. Acest lucru a dus, în mod direct, la reorientarea oamenilor spre piețele de lucru din afară. La fel ca această regiune sunt multe altele în țară. Înainte de Revoluție erau puternic industrializate, iar acum au ajuns ruine, imagini cenușii pentru ceea ce a reprezentat în urmă cu câțiva ani industria românească. Această imagine, însă, nu caracterizează omul de rând, care muncește și dorește să muncească – motiv pentru care merge în străinătate – ci, mai degrabă, arată incapacitatea guvernărilor, care nu au înțeles că o economie puternică se bazează pe piață, pe producție și creare de locuri de muncă, nu preponderent pe piață de consum și importuri.

În această frumoasă regiune, aproape tot la a doua casă, o persoană e plecată să muncească în străinătate, pentru că aici nu și-a găsit un loc de muncă de pe urma căruia să trăiască liniștit. Majoritatea sunt tineri, dornici să muncească și să-și facă un rost în viață. Vin cu banii din străinătate și îi aduc în țară pentru a-și construi case, a-și cumpăra apartamente, pentru a-i depozita în bănci sau pentru a deschide o afacere. Banii lor ajung, astfel, să circule în economia noastră, iar de pe urma românilor care au refuzat să mai trăiască în sărăcie, prosperă multe firme din țară și mulți angajați ai acestora.

Mă întreb, oare ce s-ar fi întâmplat cu familiile acestor oameni harnici, denumiți de unii „căpșunari“, dacă nu ar fi lut calea străinătății și nu ar fi trimis bani acasă. Sumele trimise în țară sunt de ordinul miliardelor de euro în fiecare an, nivel care îi face, de fapt, cei mai mari investitori în economia românească.


Te-ar putea interesa și: