Informația momentului venită de la nivel oficial. Omul președintelui Klaus Iohannis, coordonatorul campaniei de vaccinare anti COVID-19, vine cu un anunț extrem de important. Lt. col. dr. Valeriu Gheorghiță spune că, pentru moment, copiilor de până în 16 ani nu le va fi administrat serul pe care îl așteaptă cu maxim interes aproape toată țara.

Tinerii sub 16 ani nu vor fi vaccinați anti COVID

Medicul Valeriu Gheorghiță spune că în campania de vaccinare anti-COVID nu au fost incluși și copiii de până în 16 ani, pentru că nu există nicio indicație de utilizare. “Pentru persoanele care au sub 16 ani nu există, pentru moment, o indicație de utilizare. Nu sunt suficiente date care să asigure această recomandare la acest moment”, a anunțat mediul Valeriu Gheorghiță, după vizita pe care a făcut-o la Institutul Cantacuzino, centrul de stocare a vaccinurilor anti-COVID-19.

Și președintele Klaus Iohannis a oferit noi detalii despre vaccinarea anti-COVID. Șeful statului ne transmite să mergem fără emoții să ne facem vaccinul. Doar în acest fel putem învinge pandemia.

“Imediat după Crăciun vom intra direct în campania de vaccinare. Dozele de vaccin vin în tranșe, prima e simbolică, de 10.000 de doze, apoi din ianuarie vin doze mai mari, noi credem că cel puțin 100.000 de doze săptămânal.

În prima etapă va fi vaccinat personalul medical, apoi personalul general. Noi credem că în martie, aprilie, mai începe vaccinarea generală a populației. Vom avea diferite tipuri de vaccin, toate sunt foarte bune, autorizate la cele mai înalte standarde europene. Toate sunt sigure și așa vom putea, dacă ne mobilizăm și mergem la vaccinare, să scăpăm de pandemie”, a declarat președintele României.

Și medicul pediatru Mihai Craiu susține, totuși, că, pentru siguranță, copiii de până sub 16 ani ar trebui vaccinați antigripal. “Sunt studii în desfășurare și pentru vaccinarea copiilor sub 16 ani. Până să înceapă eventual vaccinarea copiilor ar trebui să avem grijă de ei având noi, adulții, grijă de noi – mască în spații închise, mâini spălate”, a declarat Mihai Craiu, la Digi24.

Acesta a oferit însă mai multe explicații. „Însă, sunt studii în desfășurare și pentru vaccinarea copiilor sub 16 ani. Până să înceapă eventual vaccinarea copiilor ar trebui să avem grijă de ei având noi, adulții, grijă de noi – mască în spații închise, mâini spălate.

Unde sunt comorbidități grave, iar copiii care ar putea face complicații ale bolilor – părinții ar trebui să fie în grupurile care se vor vaccina cât mai repede. Acești părinți trebuie incluși în programul de vaccinare”, a precizat medicul Mihai Craiu.

Medicul Craiu a apreciat că, din punctul său de vedere, școlile ar trebui să facă eforturi de organizare și de pregătire pentru a se deschide. „La infectarea de la școală, contribuie gradul de transmitere comunitară. Într-o zonă roșie nu trebuie școlile deschise, dar într-o zonă verde am putea redeschide școlile după sărbători”, a considerat Mihai Craiu.