Ministrul a vorbit despre vaccinul anti-covid, pe care mai mulți români nu doresc să-l facă. El a precizat că vaccinul nu împiedică infectarea cu noul coronavirus, însă persoanele vaccinate care s-ar infecta, vor avea o formă mai ușoară a bolii.

Cât de sigur e vaccinul anti-covid

„Vaccinarea nu împiedică infectarea, dar putem face o formă ușoară sau asimptomatică de boală, nu mai este acea putere de transmitere a virusului. Nu vom avea același număr de boli, sau același număr de decese”, a spus Tătaru.

Întrebat dacă persoanele care se află în grupele de risc ar putea avea probleme dacă se vaccinează, ministrul susține că mai e nevoie de niște investigații.

„Nu s-a observat nicio contraindicație pentru acest vaccin. Există o stare alergică, care trebuie investigată. Dozele se țin la -80 de grade, se țin în mașini speciale. Se vor duce la Institutul Cantacuzino, la congelatoarele pe care le avem. De asemenea, va fi stocat în teritoriu la spitalele militare.

De la centrele regionale vor fi duse la punctele de vaccinare. Primele doze de vaccin vor fi duse la cei de la spitalele de boli infecțioase, e vorba de personalul medical. Ei au prioritate pentru vaccinare. Oamenii pot face vaccinul la centrele de vaccinare, în colaborare cu medicii de familie”, a încheiat Tătaru.

Nelu Tătaru a precizat că România va rămâne la restricții locale și în perioada sărbătorilor de iarnă, iar carantina se va impune doar în localitățile unde se trece de indicele de 6.

Totodată, ministrul Sănătății a vorbit și despre situația din București, unde acesta consideră că regulile nu sunt respectate. El a precizat că nu își dorește carantinarea Capitalei, însă e nevoie de o supraveghere mai atentă, mai ales în perioada sărbătorilor.

„În București cred că trebuie monitorizată mai bine aplicarea acestor măsuri. Degeaba vi cu niște măsuri dacă nu sunt aplicate”, a spus Nelu Tătaru, la Digi24.

„București, Ilfov, Constanța, sunt cele trei zone unde incidența este mare. Urmărirea aplicării acestor reguli este esențială în acest moment”, a mai precizat ministrul.

Întrebat dacă se așteaptă ca numărul infectărilor să crească alarmant după Crăciun, ministrul susține că nu există așteptări, însă autoritățile vor fi pregătite.

„Nu ne așteptăm la o creștere masivă, dar totul depinede de noi dacă respectăm regulile. Totuși,  o să fim pregătiți”, a mai spus el.

Întrebat dacă are o serie de recomandări pentru români, el a precizat că totul se va face la fel ca și până acum.

„Gestionarea se va face la fel, adică local și ne vom adapta pentru fiecare localitate în parte, dar pentru mine respectarea regulilor rămâne prioritară. Trebuie să avem anumite precauții”, a mai spus Tătaru.

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea