Republica Moldova are datorii, pentru achitarea cărora statul alocă mai mulţi bani decât pentru salariile bugetarilor. Astfel, statul este nevoit să golească bugetul, care este apoi alimentat prin majorări nepopulare de impozite şi taxe. La 31 decembrie 2010, datoria de stat a Republicii Moldova se ridica la 1 miliard 116,17 milioane de dolari, aceasta majorându-se în ultimul an cu 44,3%. Pentru a recâştiga aceşti bani, statul va trebui să vândă ce i-a mai rămas.

Pe lista de privatizare întocmită de Ministerul Economiei al Republicii Moldova se află întreprinderi importante precum reţelele de distribuţie a energiei electrice Nord şi Nord-Vest, toate centralele termoelectrice din capitală, sistemul de canalizare şi de alimentare cu apă al Chişinăului, aeroportul internaţional din Chişinău, cel militar din Mărculeşti, compania aviatică Air Moldova şi alte întreprinderi de stat. De asemenea, pe listă se află şi clădirea teatrului dramatic rusesc A.P.Cehov din Chişinău, subliniază cotidianul rus.

Investitorii români manifestă deja interes pentru obiectivele scoase la licitaţie şi nimeni nu pune la îndoială că tocmai ei vor fi preferaţi, subliniază cotidianul menţionat. Drept dovadă sunt invocate şedinţa comună a guvernelor României şi Republicii Moldova, programată pentru iunie, şi desfăşurarea unui amplu forum economic la iniţiativa României.

Despre pregătirile pentru forum au discutat în timpul recentei întrevederi la Bucureşti miniştrii de externe ai României şi Republicii Moldova, Teodor Baconschi şi Iurie Leancă. În timpul acestei întrevederi s-a discutat şi despre unificarea sistemelor electrice şi gazifere ale celor două ţări, fapt ce îi va permite Chişinăului să scape de dependenţa faţă de Rusia în ceea ce priveşte livrările de gaz şi de electricitate.

În opinia expertului de la Chişinău, Igor Boţan, deocamdată nu se ştie ce investitori vor veni în Republica Moldova şi ce investitori vor pleca, deoarece listele de privatizare abia urmează să fie aprobate de parlament, iar deputaţii au păreri diferite pe marginea acestui subiect.

În acelaşi timp, directorul Institutului pentru problemele globalizării din Rusia, Mihail Deliaghin, expert în Republica Moldova, afirmă că actuala privatizare este orientată, fără îndoială, spre capitalul românesc, iar prin România – spre capitalul european. Întreprinderile din Republica Moldova vor fi cumpărate, însă apoi, cum s-a întâmplat şi în Europa de Est, activitatea lor va fi oprită, deoarece ele vor face concurenţă întreprinderilor analoage europene, în speţă româneşti, atenţionează expertul. De exemplu, întreprinderile de vinuri din Republica Moldova vor începe să concureze cu cele din România şi, în opinia lui Deliaghin, vor avea o soartă tristă, la fel ca întreaga economie naţională a republicii.

Potrivit lui Deliaghin, industria se va menţine doar în Transnistria. Expertul rus mai spune că nici în această regiune lucrurile nu stau tocmai bine, deoarece oamenii pleacă la muncă peste hotare, însă în Transnistria ‘există totuşi ceva ce aduce cu o economie şi, cel mai important, există încercarea de a o dezvolta’.

În ceea ce priveşte şedinţa comună a celor două guverne, iniţiată de premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, expertul rus este de părere că aceasta ‘va constitui, de fapt, transferul Republicii Moldova sub administrarea externă a României’. Aceasta înseamnă că ‘deciziile care se referă la Republica Moldova vor fi luate de acum înainte la Bucureşti’, afirmă Deliaghin, citat de Nezavisimaia Gazeta.
SURSA: Agerpres