România va avea probleme foarte mari de finanţare a proiectelor energetice, pentru că societăţile nu se mai pot baza pe sprijin de la guvern, întrucât totul este privit ca ajutor de stat la Bruxelles, a declarat secretarul de stat Tudor Şerban, la o dezbatere pe tema energiei nucleare.

„România are probleme financiare foarte mari în susţinerea tuturor proiectelor. Cu sprijinul statului vor fi imposibil de realizat. Avem nevoie de ajutor. Dacă se mai aruncă un Fond Monetar peste tine, vreau să spun că nici BEI (Banca Europeană de Investiţii – n.r.) nu te mai ajută. Ne va fi foarte greu să găsim soluţii. Orice am vrea să demarăm vom avea probleme cu statul, care nu ne mai poate ajuta”, a spus Şerban.

Oficialul ministerului Economiei a enumerat o serie de proiecte energetice, care necesită fonduri de miliarde de euro, precum construcţia reactoarelor 3 şi 4 la Cernavodă (patru miliarde euro), sectorul hidroenergetic (2,5 miliarde euro) şi reabilitări în sectorul extracţiei de cărbune (trei miliarde de euro).

„Nu ştim dacă vom mai face greşeli, dar deja suntem într-o greşeală foarte mare. Ce vom face cu nişte societăţi de stat destul de slăbite, divizate, ca acestea să fie eficiente şi să poată să suporte astfel de proiecte mari?”, a adăugat Şerban.

SURSA: Mediafax