Abatorul Tonnies, prima reacție după acuzațiile aduse: Erau filmări foarte vechi

Compania Tonnies a oferit un interviu pentru Digi24 în care recunoaște parțial situația descrisă în reportajul difuzat de postul SAT 1, însă susține că au fost schimbate radical condițiile de cazare ale angajaților. Amintim că la abatoarele Tonnies lucrează trei mii de români.

Cristina Stanciu, responsabilul de integrare pentru Tonnies, spune despre filmări că erau foarte vechi și că locația în care au fost făcute filmările nu mai există în prezent.

”Erau filmări foarte vechi. Eu cunosc toate locuințele angajaților noștri. Acum lucrează aici 3 mii de români. Este adevărat că au fost preluați cu 8 într-o cameră, cu 6. Acum avem camere de o persoană, de două persoane. Casa în care s-au făcut filmările nu mai există, a fost dărâmată de primărie. Am lichidat toate cazările cu probleme de mucegai”, spune aceasta.

Schimbările au fost verificate

În plus, o echipă a postului SAT 1 a decis să meargă la locul cu pricina pentru a vedea dacă într-adevăr condițiile de muncă s-au schimbat. O femeie s-a angajat la acest abator, sub acoperire, și a povestit că s-a confruntat cu reguli extrem de dure, reguli care erau scrise în contractele de angajare.

Aceasta a povestit că angajații nu au voie să meargă la baie, nu au voie să mănânce și să bea pe culoare, dar au voie doar pauze scurte.

”Ne-am întâlnit cu oameni care au slăbit mai mult de 20 de kg într-o scurtă perioadă de timp pentru că nu aveau ocazia să mănânce. Toate acestea sunt înscrise în contractul de angajare, este legal, dar inuman”, spune femeia.

De asemenea, un medic de la ambulanță care apare în documentar spune că un lucrător de la abator a decis să își pună capăt zilelor prin spânzurare.

”Este ca şi când ar fi oameni de mâna a doua, oameni buni de aruncat, ce sunt pur şi simplu înlocuiţi cu următorii de îndată ce nu mai au valoare”, spune jurnalista de la SAT 1.

”Ignoranţa şi barierele de limbă ale acestor oameni sunt în mod sistematic folosite abuziv astfel încât compania să poată câştiga cât mai mult de pe urma muncii lor”, explică Jana Bernhard, după ce s-a întâlnit cu lucrătorii români și bulgari cărora le era frică să vorbească.

Jurnaliştii de la SAT 1 vorbesc despre “sclavie modernă”

Reamintim că, potrivit unui reportaj recent, muncitorii români și bulgari sunt tratați în continuare precum „sclavii” în respectivul abator din Germania. Ei sunt exploatați chiar și 13 ore pe zi, deși sunt plătiți doar pentru opt ore de muncă. Nu au voie să meargă la toaletă, să mănânce sau să bea apă, decât în pauze foarte scurte.

Jurnalista Jana Bernhard de la postul SAT 1 a descris tot ceea ce a văzut drept „sclavie modernă”, care exploatează oameni săraci pentru a-i îmbogăți pe proprietarii unei companii germane. Echipa ei de filmare a fost oprită de mașini de poliție care au încercat să împiedice filmarea.

„Există o legătură între miliardarul Tönnies și forțele de ordine locale”, a spus Bernhard. Cu puțin timp înainte de difuzarea filmului, avocații lui Tönnies au trimis o scrisoare de amenințare, dar asta nu a oprit echipa.

„Scopul principal al filmului nostru este să înlăture teama în rândul muncitorilor pentru că cel mai trist lucru este că pentru ei este în regulă (ceea ce se întâmplă – n.red.). În Germania, muncitorii au drepturi, dar pur și simplu nu le cunosc”, a spus ea.