România, sub asediul COVID! Sute de pacienţi infectaţi cu tulpina britanică. Dezvăluirile medicilor

Tulpina britanică a noului coronavirus se extinde rapid în România. Potrivit ultielor informații transmise de INSP, au fost confirmate 387 de cazuri de infectare cu acest tip de tulpină, dintre care 29 sunt la copii.

Anunțul a fost făcut de medicul Florentina Furtunescu de la Institutul Naţional de Sănătate. Potrivit acesteia, în cazul a 378 de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19 analiza de secvenţiere indică prezenţa tulpinii britanice a virusului, iar dintre aceşti bolnavi 29 sunt copii.

Totodată, medicul a mai adăugat că în alte patru cazuri au fost identifcate tulpina braziliană şi cea sud-africană. În acest context, medicul afirmă că ”există posibilitatea care tinde către certitudine, să fie mult mai multe persoane purtătoare ale acestor tulpini”.

”De la începutul cunoaşterii circulaţiei acestor tulpini în România s-au selectat din punct de vedere clinic pentru secvenţiere 772 de probe. Dintre acestea sunt finalizate 382 de probe, larga majoritate, 378 sunt cu tulpina britanică, iar dintre acestea 29 sunt la copii şi restul sunt cazuri de adulţi.

Au existat, cel puţin până la acest moment, din datele primite de noi, două probe cu tulpina sud-africană şi două probe cu tulpina braziliană” a declarat Florentina Furtunescu, marţi, într-o conferinţă de presă.

Ar putea fi mai multe cazuri

Medicul a mai subliniat faptul ”există posibilitatea care tinde către certitudine, să fie mult mai multe persoane purtătoare ale acestor tulpini”. Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-covid, Valeriu Gheorghiță a vorbit și el despre eficiența vaccinurilor anti-covid în contextul apariției noilor tulpini de COVID. 

Potrivit acestuia, eficacitatea vaccinurilor este diminuată într-o mică parte faă de noile tulpini.

”Datele disponibile la acest moment ne arap semnale că eficacitatea acestor vaccinuri este uşor diminuată faţă de tulpina sălbatică, chiar faţă de tulpina britanică, aşa încât singurul meu mesaj este acela de a ne programa cât mai mulţi la vaccinare şi să accelerăm campania de vaccinare. De ce acest lucru?

Pentru că chiar dacă eficacitatea nu este cea care reiese din studiile efectuate atât răspunsul imun umoral, atât cât este el, cât şi răspunsul imun celular, ne protejează cel puţin pentru formele severe şi critice de îmbolnăvire, ţinând cont de faptul că niciun vaccin nu este sută la sută eficace”, a spus Valeriu Gheroghiță. 

Sursa foto: INQUAM Photos, Alex Nicodim