Veste mare despre aderarea la Spațiul Schengen

Vicepreşedinta Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova, a declarat că România beneficiază de tot sprijinul pentru a adera la Schengen.

Oficialul european a spus la emisiunea „Be EU cu Sabina Iosub” că România depune toate eforturile pentru protecția frontierelor externe. În opinia Verei Jourova, românii nu trebuie să plătească prețul pentru problemele din spațiul Schengen.

„Aveți toți sprijinul nostru. Şi nu este ceva nou. Din nou, durează deja de ceva timp. Am auzit de la unele state membre că înainte ca România să fie invitată în Schengen trebuie finalizată monitorizarea reformei sistemului judiciar. Așa s-a întâmplat anul acesta pe 15 septembrie.

Şi ceea ce s-a întâmplat de asemenea în septembrie a fost că Ursula von der Leyen a spus foarte clar în discursul său privind starea Uniunii că România și Bulgaria merită să fie în Schengen, că faceţi tot ceea ce este necesar în domeniul migrației, al protecției frontierelor externe și astfel există un sprijin deplin care a fost declarat de multe ori în diferite foruri.

Şi sper în continuare că România va primi sprijin deplin din partea tuturor statelor membre. Românii nu trebuie să plătească prețul pentru problemele din spațiul Schengen”, a spus vicepreşedinta Comisiei Europene.

România primește drept de veto în UE „fără repercusiuni”

Austria primește o mare lovitură. Europarlamentarul PMP, Eugen Tomac a făcut un anunț acum câteva zile. Potrivit lui, în urma procesului deschis la CJUE, România a primit dreptul de a-și folosi dreptul de veto. Țara noastră poate folosi acest drept fără repercusiuni. Astfel, România va putea bloca la rândul ei acțiunile Austriei în cadrul UE, fără a risca să fie dată în judecată.

Eugen Tomac a precizat că până la procesul CJUE, „orice încercare de blocare a vreunei decizii UE era interpretată”. El spune că acest drept va fi acordat țării noastre până când România va fi primită în Schengen.

Europarlamentarul este de părere că, astfel, UE legalizează șantajul la nivel european. El susține că este o „premieră în justiția europeană”. Tomac consideră că România trebuie să folosească instrumentele legale pe care le are la dispoziție.

În opinia lui Eugen Tomac, România nu va fi primită în Schengen în cadrul Consiliului JAI din decembrie. Acest lucru înseamnă că trebuie să pregătim un nou plan: intentarea unui proces Austriei.

El spune că singura soluție ar fi ca România „să dea în judecată Austria pentru această discriminare inacceptabilă. (…) România nu se poate dezvolta atât timp cât nu are acces la piața unică europeană, or Spațiul Shcnegen și acest lucru înseamnă”, a declarat europarlamentarul.