România, pregătită să devină membru deplin al spațiului Schengen

Cătălin Predoiu a participat la o conferință de presă la Sofia, alături de Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri Interne.

„Sunt foarte fericit să fiu aici astăzi în frumoasa voastră capitală. În primul rând, aş dori să-i mulţumesc Ministrului Stoyanov pentru invitaţia sa. Sunt foarte fericit că pot continua lucrul cu dânsul. Pentru noi, el este un partener foarte bun, un ministru foarte bun. Am colaborat foarte bine anul trecut şi vom continua să lucrăm şi anul acesta pentru implementarea acquis-ului Schengen la toate frontierele în 2024.

De asemenea, aş dori să-i mulţumesc comisarului Johansson pentru inspiraţia, suportul, dedicarea şi angajamentul său faţă de obiectivele noastre comune. Schengen nu este doar o problemă bilaterală între România şi Bulgaria.

Schengen este un proiect european. Anul trecut am realizat un pas important. Trebuie să continuăm cu al doilea, cu frontierele terestre în 2024. Ambele ţări sunt pregătite pentru asta. Suntem pregătiţi să o facem”, a afirmat el, potrivit comunicatului de presă al MAI.

Potrivit ministrului de Interne, România a implementat cu succes decizia luată în 2023.

„Am luat măsurile necesare pentru a securiza frontierele noastre şi frontierele europene pentru a combate migraţia ilegală şi crima organizată transfrontalieră. Şi este adevărat, suntem aici pentru a sărbători un rezultat important obţinut anul trecut.

Dar suntem şi aici pentru a ne organiza eforturile pentru a continua munca noastră în beneficiul cetăţenilor noştri în 2024 până când vom finaliza acest important proiect european, care este extinderea acquis-ului Schengen la toate frontierele pentru România şi Bulgaria”, a declarat acesta.

Cătălin Predoiu
SURSA FOTO: Facebook, Cătălin Predoiu

Oficialul a adăugat că a discutat cu Ylva Johansson, în detaliu, despre „toate măsurile pentru a integra eforturile poliţiştilor noştri la frontieră internă pentru a combate crima organizată, pentru a lupta împotriva migraţiei ilegale, pentru a lua toate deciziile în scopul asigurării pentru cetăţenii noştri a unei călătorii libere şi a unui mod sustenabil de a-şi exercita drepturile conferite de Constituţie şi tratatele europene”.

„Sunt sigur că împreună cu comisarul Johansson şi cu restul statelor membre UE vom atinge obiectivele noastre anul acesta. Vă mulţumesc foarte mult şi abia aştept să colaborez cu dumneavoastră”, a conchis ministrul de Interne.

Ylva Johansson, nemulțumită că România și Bulgaria nu fac încă parte complet din spațiul Schengen

La rândul său, comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a subliniat că nu este complet mulțumit de faptul că România și Bulgaria nu au devenit parte a spațiului Schengen cu drepturi depline.

Ea a menționat că, cu două zile în urmă, Comisia Europeană a adoptat raportul anual Schengen. În acesta, pentru prima dată, au fost propuse recomandări către Consiliul UE. Aceste recomandări vizează stabilirea unei date pentru eliminarea controalelor interne la frontierele terestre.

„Este minunat să mă întorc în Sofia şi este o plăcere să fiu aici cu dumneavoastră, domnule ministru Stoyanov, dragă Kalin, şi împreună cu dumneavoastră, domnule ministru Predoiu, dragă Cătălin, pentru a celebra aderarea meritată şi mult aşteptată a Bulgariei şi României în spaţiul Schengen.

Am colaborat foarte strâns la acest proiect. Prin urmare, este un moment excelent de sărbătoare. Totuşi, nu suntem complet mulţumiţi, deoarece încă mai avem nevoie să decidem ridicarea controalelor la frontierele terestre, aşa cum bine ştiţi. Şi vă pot spune că, acum două zile, Comisia a adoptat raportul anual Schengen, unde, pentru prima dată, am propus de asemenea recomandări pentru Consiliu, în care propunem Consiliului să stabilească în acest an data la care să se elimine controalele interne la frontierele terestre”, a explicat ea.

Ylva Johansson
Ylva Johansson; SURSA FOTO: Wikipedia

Ylva Johansson a adăugat că „această propunere va fi discutată în cadrul următorului Consiliu UE din luna iunie”.

„Şi ştiu că este o prioritate şi pentru preşedinţia belgiană. Vreau să vă spun că am avut un schimb foarte constructiv de opinii, unde ambii miniştri, Stoyanov şi Predoiu, au vorbit despre îmbunătăţirile realizate atât în Bulgaria, cât şi în România. De asemenea, am observat, prin diferite misiuni de fact-finding şi evaluări ale Comisiei, că aceste două ţări, Bulgaria şi România, sunt de fapt mai bine pregătite să respecte toate cerinţele Schengen decât unele dintre celelalte state membre.

Avem o protecţie eficientă a frontierelor externe ale Schengen. Colaborăm bine cu ţările terţe, inclusiv o cooperare foarte importantă cu Turcia. Am înregistrat de asemenea o creştere semnificativă a numărului de repatrieri”, a completat comisarul european pentru afaceri interne.

„Colaborarea noastră poliţienească este eficientă”, a adăugat aceasta.

„Astfel, observăm că acum, după ce săptămâna trecută am avut o decizie, decizia finală privind noul Pact privind migraţia şi azilul, atât Bulgaria cât şi România sunt în avans faţă de unele dintre celelalte state membre în ceea ce priveşte implementarea, datorită tuturor eforturilor depuse la frontierele externe. Este impresionant să vedem toate aceste progrese.

Şi ultimul lucru pe care aş dori să-l spun este că aceasta a fost o problemă foarte importantă pentru Comisie, dar şi pentru mine personal, să văd Bulgaria şi România ca membri deplini ai spaţiului Schengen. Şi sunt absolut convins şi foarte motivată să văd ultima decizie de eliminare a controlului la frontiera terestră în timpul mandatului meu de comisar european”, a conchis comisarul european.

Comisia Europeană a emis raportul privind situația din spațiul Schengen în 2023

Europa își exprimă dorința de a integra România în Spațiul Schengen, un spațiu crucial pentru competitivitatea Uniunii Europene. Comisia Europeană a subliniat, într-un document publicat pe 16 aprilie, importanța „măsurii istorice” de integrare a României și Bulgariei începând cu 31 martie 2024.

Până în prezent, au fost eliminate doar controalele la frontierele aeriene și maritime, conform Executivului european. Următorul pas presupune eliminarea controalelor și la granițele terestre ale celor două țări, pentru care este necesară o decizie suplimentară la nivelul Consiliului Uniunii Europene, conform raportului privind starea Spațiului Schengen.

Astfel, pe 16 aprilie, Comisia Europeană a publicat un raport detaliat privind situația din Spațiul Schengen în 2023 și a conturat prioritățile pentru anul următor.

Conform raportului, regulile Schengen sunt în mare parte respectate, însă există anumite deficiențe în aplicarea lor. De asemenea, documentul evidențiază măsurile luate pentru extinderea Spațiului Schengen către Bulgaria și România, care au debutat prin eliminarea controalelor la aeroporturi și la granițele maritime. Mai multe puteți citi aici.