Împrumuturile pentru companii vor scădea anul acesta cu 0,8% în România, după o scădere mult mai mare în 2014, de 5,6%, anticipează analiştii UniCredit.

Pentru toate celelalte ţări din regiune sunt previzionate creşteri, inclusiv în Rusia, unde avansul se va tempera totuşi, de la +26% anul trecut, la +14,5% anul acesta, ca efect al crizei generate de sancţiunile impuse în urma conflictului din Ucraina. "Motorul creşterii creditelor corporate vor fi proiectele de infrastructură şi absorbţia fondurilor UE", spune Carmelină Carluzzo, director adjunct analiză strategică al grupului în regiune.

Avansul împrumuturilor corporate va fi de 18,9% în Turcia, 8% în Polonia, 3,1% în Serbia, 3% în Cehia, 2% în Croaţia şi Slovenia, 1,8% în Ungaria, 1% în Ucraina. Creşteri mai mici, sub 1%, sunt anticipate în Slovacia şi Bulgaria.

"Explicaţia pentru creşterea negativă a creditelor corporate în România este faptul că va continua şi în 2015 curăţarea portofoliulu băncilor de credite neperformante. Se aşteaptă o îmbunătăţire a creditării ca urmare a absorbției de fonduri europene, dar curăţarea bilanţurilor va menţine evoluţia creditelor pentru companii în zona negativă", spune Carluzzo.

Doar în cazul creditelor de retail se aşteaptă un avans în 2015 în România, de 1%, după un declin de -2,1% în 2014, acesta fiind de altfel cel mai redus din regiune după Croaţia, Ungaria şi Ucraina, care vor înregistra scăderi. Studiul citat anticipează creşteri ale împrumuturilor pentru populaţie de 12,5% în Turcia, 5% în Rusia, 6% în Polonia, 4,8% în Serbia, 4,5% în Cehia, 2% în Slovenia, 6,9% în Slovacia şi 1,3% în Bulgaria.