'Este o vizită pe care mizăm foarte mult în vederea identificării de noi posibilităţi de export a produselor româneşti pe fondul creşterii producţiei interne. Memorandumul pe agricultură vizează cooperarea în domeniul vegetal, în zootehnie şi industrie alimentară, fiecărui domeniu adăugândui-se şi cercetarea', a declarat, vineri, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, citat de Agerpres.

Partenerii chinezi sunt interesaţi nu numai de importurile de bovine şi carcasă de porc din România, ci şi de ovine, iar un alt domeniu de interes este cel de creştere a albinelor.

Vizita oficialului chinez va include, pe lângă întâlniri bilaterale cu oficialii români şi comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală Dacian Cioloş şi vizite în judeţele Braşov şi Covasna la o unitate de procesare lapte, o fermă de creştere a bovinelor, o fermă de familie dar şi la o cramă din Prahova.

Potrivit ministrului Agriculturii, memorandumul va include, pe de o parte, noi modalităţi de cooperare, grupuri de lucru pentru identificarea posibilităţii de a îmbunătăţi balanţa comercială, iar pe de altă parte, un parteneriat pentru atragerea investitorilor chinezi în România dar şi posibilitatea ca românii să investească în China.

În data de 12 februarie 2014, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a discutat cu ambasadorul Republicii Populare China în România, Huo Yuzhen, o serie de aspecte privind colaborarea româno – chineză în domeniul agriculturii, mai ales că în ultima perioadă mai multe delegaţii chineze au fost prezente în ţara noastră, investitorii arătându-şi interesul pentru sectorul de creştere a bovinelor, a porcinelor şi a ovinelor din România.

La finele anului trecut, România a încheiat cu China două memorandumuri pe sectorul agricol – unul privind porcinele vii şi carnea de porc, iar celălalt privind bovinele vii, carnea şi produsele procesate din carne de bovine, dar există deja o intenţie clară pentru semnarea unui nou memorandum referitor la ovine vii şi carnea de ovine.

România deţine 12,7 milioane capete de ovine, iar potenţialul pentru export se ridică la 4-5 milioane de capete, la bovine existând un efectiv de 2,2 milioane, şi o posibilitate de export de 500.000 de capete. Efectivul de porcine, la finele lui 2013, se ridică la 4,05 milioane capete.