Germania este principalul producător, fiind responsabilă de aproximativ 45% din producţia totală de lignit a UE în 2018, urmată de Polonia (16%), Cehia (11%), Grecia (10%), Bulgaria (8%) şi România (6%). Împreună, aceste şase ţări sunt responsabile pentru 96% din producţia totală de lignit a UE.

În 2018, 9% din energia brută totală produsă în UE a fost pe bază de lignit, similar cu cantitatea de electricitate produsă din alţi cărbuni bituminoşi, şi mai mult decât dublu faţă de cantitatea din energia solară fotovoltaică.

La nivelul UE, principalii combustibili utilizaţi pentru producţia de electricitate sunt cei proveniţi din energia nucleară şi gazele naturale. Totuşi, în unele state membre ale Uniunii Europene, electricitatea obţinută din lignit reprezenta în 2018 o proporţie importantă, cel mai ridicat procentaj fiind în Cehia (43%), Bulgaria (38%), Grecia (32%) şi Polonia (29%).

Ce a mai publicat Eurostat

În urmă cu o săptămână, Eurostat a publicat datele potrivit cărora consumul de electricitate este sub nivelul normal în mai multe state din Uniunea Europeană, în luna iunie.

Restricţiile au dus la închiderea fabricilor, şcolilor, restaurantelor, barurilor, hotelurilor, oamenii fiind nevoiţi să stea acasă. Multe companii şi-au redus nivelul producţiei din cauza scăderii cererii sau a întreruperii lanţurilor de aprovizionare.

Aceste măsuri au fost în vigoare pe tot parcursul lunii aprilie 2020, iar de la finalul lunii mai şi în iunie multe ţări au ridicat parţial restricţiile şi sezonul turistic a început. Totuşi, consumul total de electricitate în iunie 2020 a fost cu 7,6% mai scăzut decât cel mai redus nivel înregistrat vreodată într-o lună iunie din anii 2016 – 2019.

Şapte ţări membre (Danemarca, Germania, Italia, Luxemburg, Austria, Portugalia şi Finlanda) au raportat un declin al consumului de electricitate între 5% şi 10%, în timp ce în opt state scăderea a fost între 1% şi 5% (Belgia, Bulgaria, Cehia, Franţa, Ungaria, Olanda, România şi Slovacia). În Letonia şi Lituania, situaţia a rămas stabilă (o creştere de 1%), iar restul ţărilor (Estonia, Irlanda, Malta şi Suedia) au raportat o creştere a consumului de electricitate comparativ cu cu cel mai redus nivel înregistrat într-o lună iunie.