Un nou cutremur semnificativ s-a înregistrat, duminică seară, în România!

Cutremur mai puţin obişnuit în România! Unde a avut loc?

Potrivit Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), seismul a avut loc duminică, 18 septembrie, la ora 20:55:25, însă într-o zonă mai puţin obişnuită, nu în Zona Seismică Vrancea, unde se produc majoritatea cutremurelor din ţara noastră.

Acest seism a fost înregistrat în Muntenia, judeţul Dâmboviţa şi s-a produs la o adâncime mică, de numai 25 de kilometri. Cutremurul a avut o intensitate de 4.1 pe scara Richter, se arată pe site-ul infp.ro.

Sursă: infp.ro

Specialiştii mai transmit că acest cutremur s-a produs la:

  • 46 km V de Ploieşti,
  • 51 km NE de Piteşti,
  • 66 km S de Braşov,
  • 87 km NV de Bucureşti,
  • 130 km SE de Sibiu,
  • 140 km N de Ruse,
  • 154 km NE de Craiova,
  • 200 km V de Brăila,
  • 202 km SV de Bacău,
  • 208 km V de Galaţi.

Următorul cutremur major în România va avea loc în jurul anului 2040?!

Cu câteva săptămâni în urmă, profesorul Gheorghe Mărmureanu vorbea despre următorul cutremur major care va lovi România.

El susține că momentan nu trebuie să ne așteptăm la cutremure majore, însă în orice moment, situația poate degenera. El a vorbit despre cutremurele din ultimii ani, precizând că dacă ciclul de 100 de ani se va repeta, atunci, în anul 2040 va avea loc un seism masiv.

„Cutremure nu vor fi deocamdată. Vrancea are un sistem tectonic atunci când magnitudinea este peste 7 sau 7,2. La 6,9 încă nu avem cazuri.

Sunt şi unele de suprafaţă cum a fost în zona Olteniei, unde s-a născut Tudor Arghezi, undeva 9-10 ani, unde unele căsuţe erau mai vechi sau mai prost făcute, dar erau nişte cutremure de 3 – 4 grade. Astea sunt cazuri particulare, dar nu intră în problema generală a cutremurelor.

Cutremurele acestea vrâncene sunt tare curioase, sunt de mare adâncime. Ori de acolo de unde sunt ele la 100 sau 170 de kilometri, o parte din energie se consumă pe drum. Totuşi, nu întotdeauna”, a declarat Gheorghe Mărmureanu, la România TV.

„Să o luăm istoric. Cutremurile importante au fost la 1638, un cutremur care foarte curios a avut o direcţie pe Vrancea, dacă vreţi, Oltenia şi apoi mers în jos către Serbia. Acolo erau cantonate trupele turceşti.

Urmează un cutremur la 1738. A fost şi în 1802 un cutremur de foarte mare adâncime, cel mai mare care a fost până acuma. S-a simţit de la Moscova până la Cairo. A avut efecte în Bucureşti. Cutremurul fiind adânc, au căzut foarte multe biserici, dar nu a murit niciun om.

Urmează 1838, deci după 100 de ani, care a fost periculos. Şi urmează 1940. Deci, altă 100 de ani. Dar cutremurul din 1977 nu mai respectă această regulă. Cutremurul din 1977 nu a fost foarte mare. Epicentrul a fost la Pătârlagele, sus pe dealuri la Buzău.

Au fost foarte multe clădiri afectate în 1940. Să ştiţi că acelea au căzut în mare parte în 1977. Ăsta e adevărul”, a mai precizat profesorul Mărmureanu.